Új himnusz Magyarországnak? Már fizetett plakátokkal követelik

Új himnusz Magyarországon?
Új himnusz lesz Magyarországon? Fotó: ellenszel.hu

A himnusz minden ország vagy népcsoport összetartozást szimbolizáló, de a történelmi fordulatokat is magában foglaló öndefiníciója. Fizetett hirdetésekben kezdtek el lobbizni egy kevésbé depresszív, pörgősebb himnuszért.

Új himnusz Magyarországnak?

Micsoda szentségtörés. Vagy mégsem?

„Gondoljunk csak bele! A Himnuszt életünk minden jelentős állomásánál és eseményénél elénekeljük. Legyen szó esküvőről, évkezdésről, bármilyen jelentős eseményről. Ezek az események érzelmekkel gazdagon átitatottak. Nem kell különösebb pszichológiai ismeret ahhoz, hogy elgondolkodjunk arról, milyen lelki beállítódást kölcsönöz ez a szöveg és dallamvilág számunkra a jövőnkre nézve…

A Te életedbe erőt, bátorságot, dinamikát, vidámságot és  pozitív jövőképet visz a himnuszunk?

Az elmúlt 120 évben vissza-visszatérő kérdés, hogy kell-e nekünk magyaroknak Új Himnusz, ami van az jó-e, meg úgy egyáltalán honnan is gyökerezik ez a kérdés” – írja az ujhimnuszt.hu oldal létrehozója, Köröndi Máté.

Köröndi Máté a kezdeményezés létrehozója látható a képen.
Fotó: Köröndi Máté Facebook-oldala.

A kezdeményezés kitalálója Köröndi Máté tűzvédelmi- és katasztrófavédelmi mérnök, biztonsági tanácsadó. Korábban képviselőjelöltként is megmérette magát Szentesen. Ott függetlenként indult még a 2022-es országgyűlési választáson.

A himnusz megváltoztatójának eredménye.
Köröndi Máté független jelölt 2,67%-ot ért el.

Az új himnusz csak adatgyűjtésről szól, vagy van reális esélye?

Magyarország Alaptörvényében rögzítik Kölcsey Ferenc művét, valamint Erkel Ferencet jelölik meg, mint annak megzenésítőjét az alábbi módon:

Magyarország Alaptörvénye a Himnuszt rögzíti.

Ahhoz tehát, hogy egyáltalán felmerüljön új himnusz választása, magát az Alaptörvényt kellene megváltoztatni. A jogforrási hierarchia csúcsán álló dokumentumot pedig az ujhimnuszt.hu oldalra való regisztráció miatt senki nem fogja átírni.

Adatgyűjtésre persze tökéletes egy ilyen téma mentén weboldalt indítani, hiszen a következő választásokra jelentős mennyiségű e-mail cím gyűlik majd össze az oldal létrehozójának. Függetlenül ettől kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére: szükség van új himnuszra? Írják meg cikkünk alatt az Ellenszél Facebook-oldalán!

További cikkeinkért kattintsanak ide!

loading...