Óraátállítás: végre eltörölhetik, de ne örüljünk még annyira

Óraátállítás: végre eltörölhetik ezt.

Az óraátállítás és annak hatása egyre inkább aktuális téma. Egy friss kutatás szerint a magyarok 88%-a támogatja az eltörlését.

Az óraátállítás egészségügyi hatásai viszont még nem teljesen egyértelműek, de a megkérdezettek többsége tapasztalja, hogy hetekig tart, mire szervezetük hozzászokik az új időhöz.

Az emberek megosztottak a nyári és téli időzóna közötti választást illetően: 46% a nyárit, 35% a télit támogatja. Az EU-ban az óraátállítás jövője bizonytalan, a COVID-19 járvány és más geopolitikai tényezők miatt tovább tolódott a döntés időpontja. Leghamarabb 2025-ben várható döntés az óraátállításról, vagyis tényleg eltörölhetik a sokak számára nyűgöt jelentő gyakorlatot.

A kérdőíves kutatások azt mutatják, hogy az emberek nagy többsége hallott már az óraátállítás egészségügyi káros hatásairól. Azonban sokak szerint a gyerekekre és fiatalokra van a legnagyobb hatással, mivel nehezen alkalmazkodnak az új időhöz. Van azonban olyan vélemény is, amely szerint az óraátállítás hasznos a világ sok országában való utazás és a helyi időeltolódások miatt.

A téma tehát továbbra is aktuális, és a megosztott vélemények ellenére egyre többen támogatják annak eltörlését. Az EU döntésére várva, a magyarok évente kétszer tovább szenvedik az óraátállítás okozta időzavart. Kár, hogy Orbán Viktor ezt, ahogy sok minden mást, nem tudta kilobbizni nekünk Brüsszelben. Jó volna egy illiberális időzóna, az átállítások nélkül.

Ha már az ország káoszba fulladt, legalább ezt a kis örömöt megadhatnák nekünk. Majd 2025-ben.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...