Karikó Katalin gonosztevő, vagy a rákot is gyógyító tudós?

Karikó Katalin tudós?

Karikó Katalin Nobel-díja mindannyiunk büszkesége, hiszen újabb magyar nyerte el az érdemes elismerést. Vannak azonban olyanok, akik nem örülnek, sőt, egyenesen mocskolják a tudóst. Rosszul teszik.

A koronavírus-járvány során fejlesztett oltások egy részéhez szükséges technológia kifejlesztése Karikó Katalin nevéhez fűződik. Az elégedetlenkedők bizonyára nem ismerik kellőképp az mRNS-ben rejlő lehetőségeket, ezért tájékoztatjuk őket. A technológia ugyanis nem az oltásoknál használható, hanem számos más betegséget gyógyíthatnak vele a jövőben.

Az mRNS-technológiával készült oltóanyagok úgy nyújtanak védelmet a Covid19-betegséggel szemben, hogy nem juttatják a vírust a szervezetbe. A vakcina nem tartalmaz legyengített vagy inaktivált vírust. Ehelyett olyan genetikai információt (mRNS-t) juttat a szervezetbe, amely megtanítja az immunrendszert a koronavírus ún. tüskefehérjéjének lemásolására.

Miért kell a szervezetnek előállítania a tüskefehérjét?

Ez a fehérje teszi lehetővé a koronavírus számára, hogy bejusson az emberi sejtekbe, ott elszaporodjon és megbetegedést okozzon. Az mRNS-vakcinákba kódolt utasítás nyomán a szervezet maga hozza létre a tüskefehérjét, „megismertetve” vele az immunrendszert, amely így készen áll annak legyőzésére a vírussal való megfertőződés esetén. A tüskefehérje önmagában nem ártalmas a szervezet számára.

Mit történik a szervezetben az mRNS-vakcina hatására?

Az oltás után a szervezet tüskefehérjéket kezd termelni az mRNS-ben rejlő genetikai utasítás hatására az immunrendszer észleli az idegen fehérjéket és antitesteket és immunsejteket termel azok megtámadására a szervezet elpusztítja a fehérjéket és az mRNS-t, amelyek néhány nap alatt kiürülnek a szervezetből a szervezet megtanulta, hogyan védekezzen ezek ellen a fehérjék ellen, ha ismét felbukkannak.

Hogyan reagál a szervezet az oltás után a koronavírus-fertőzésre?

Az immunrendszer észleli a koronavírus tüskefehérjéit a szervezet már tudja, hogyan kell velük megküzdeni, és támadásba lendül ennek eredményeképp nem alakul ki betegség.

Az mRNS-vakcinák igen magas, 95%-os hatásfokot mutatnak.

Karikó Katalin találmánya számos betegség gyógyításához juttathatja el a tudományt

Karikó Katalin látható a képen.
Kép forrása: MTI

A ludovika.hu oldalon megjelent interjúból idézünk:

Magát az mRNS-technológiát vélhetően más, esetleg a jövőben pandémiát okozó organizmusok ellen is fel lehet majd használni. Sőt, akár más betegségekben is, ahol az immunrendszer működésének aktiválása vagy módosítása szükséges. Ilyen lehet egy daganatos vagy épp autoimmun betegség, de itt a lehetőségek nem érnek véget.

„Az mRNS-terápiák alkalmazása szempontjából talán a legfontosabb, hogy molekuláris szinten feltérképezett legyen az a terület, illetve folyamat, ahol használni szeretnénk. Egy betegség patológiájának részletes megértése mellett lehet megadni, hogy az mRNS segítségével mi az a fehérje természetű anyag, amit be szeretnénk juttatni. Azt gondolom és remélem, hogy a jövőben a betegségek molekuláris szintű megértésével párhuzamosan az mRNS-technológia alkalmazása megoldást kínál majd azokra a betegségekre, amikre eddig nem volt megfelelő terápia. Kiemelt lehet a kardiovaszkuláris regeneráció területe, valamint a ritka genetikai alapú hiánybetegségek megoldása” – érzékeltette a talán nem is olyan távoli jövőt a BioNTech magyar kutatója.

A vakcina kifejlesztése magyar tudósok sorának nevéhez fűződik. Karikó Katalin és Pardi Norbert biokémikusok a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen dolgoztak együtt a fejlesztőmunkában. Szabó Gábor Tamás, a BioNTech mainzi központjában adta hozzá tudását. Meg kell említeni Lukács Noémi professzor nevét is, aki Szirákon munkált ki és gyárt egy olyan fehérjefelismerő antitestet, amely annak vizsgálatában ad segítséget, hogy milyen sejtekben, szövetekben szaporodik a vírus, vagy hogy bizonyos gyógyszerek gátolják-e a szaporodását.

A fenti leírás a tudomány jelenlegi állása szerint készült, mellőzi a különféle félinformációkat, és az összeesküvés-elméleteket. Abban bízunk, hogy amikor valami daganatos betegségét a Karikó Katalin által kifejlesztett technológiával gyógyítják meg, átgondolja, hogy most tömeggyilkosnak hívta őt.

További cikkeinkért kattints ide!

loading...