Időjárás: Ilyen idő várható a hónap második felében

Időjárás: visszatér a szeptemberi nyár

Időjárás: Ilyen idő várható a hónap második felében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közétette az augusztus második felére vonatkozó hőmérsékleti és csapadék esélyeket.

Az OMSZ előrejelzése:

„Ami biztosnak tűnik: a következő napoktól a maximum-hőmérséklet ismét az átlagos fölött alakul, míg országos szinten számottevő csapadéknak elenyésző a valószínűsége legalább a jövő hét közepéig. 

Ami már bizonytalanabb: a friss heti anomália (az átlagostól való eltérést mutató) előrejelzések szerint a hónap második felében is az átlagos fölötti hőmérséklet a valószínűbb, bár a hónap végéhez közeledve mind kisebb a pozitív eltérés mértéke. Ami a csapadékot illeti a jövő hét közepén egy hidegcsepp hatására növekedhet a helyi záporok, zivatarok kialakulási esélye, majd ezt követően – növekvő bizonytalanság mellett – ismét csökkenhet a csapadékhajlam. Augusztus utolsó harmadában a csapadék-anomáliában látható negatív eltérés jelentősen csökken, sőt kisebb körzetekben már az átlagos körüli mennyiség vagy pozitív anomália is feltűnik. 

Természetesen minél távolabbi időpontokat vizsgálunk ezen prognózisok bizonytalansága is növekszik, emellett a heti anomália előrejelzésekben is előfordulhat jelentős változás, egy-egy frissítés után akár ellentétes előjelű fordulat is.”


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...