Időjárás: Figyelem, frissült a veszélyjelzés – erre lehet nagy vihar

Dulakodás alakult ki a Karmelita felé vonuló tüntetők és a rendőrség között

Időjárás: Figyelem, frissült a veszélyjelzés, erre lehet nagy vihar. Ma ismét számítani kell nagy viharokra az országban, felhőszakadás, szélvihar és jégeső kísérheti útjukat. A Pécs-Győr és a Debrecen-Sárospatak vonal között lehetnek a leghevesebb viharok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése.

„Vasárnap reggelig:

Délelőtt átmenetileg kevesebb helyen fordulhat elő (többnyire nem heves) zivatar, miközben a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ezért az időszak alatt Nyugat-Magyarországon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra.

A Duna vonalában, illetve attól keletre azonban délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban.

Kiterjedt zivatartevékenység valószínű újra, amely az éjszaka folyamán várhatóan fokozatosan átterjed az északkeleti tájakra is. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti.

A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90-110 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is előfordulhat. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt > 50-70 mm), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a délutáni, valamint az éjszakai órákban. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi országos átlagos csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több hullhat 24 óra alatt.

FIGYELEM

Elsősorban a mai nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására! Erre nagyobb esély a legfrissebb számítások alapján a Dél-Alföldön és a Duna-Tisza közén mutatkozik.

Vasárnap éjfélig:

Reggel, délelőtt a kiterjedtebb zivatartevékenység súlypontja egyre inkább az északkeleti területekre tevődik át, főként Borsodban, Szabolcsban még előfordulhat akár hevesebb zivatar is erősen viharos széllökések (> 90 km/h), felhőszakadás (> 25-40 mm) kíséretében, esetleg jégeső is lehet. Kisebb számban, de a nap hátralévő részében továbbra is kialakulhat zivatar arrafelé, emellett főként a délnyugati tájakon van esély dörgésre, villámlásra. A heves zivatarok esélye azonban jelentősen csökken a nap második felében.

TARTÓS ESŐ 

A Nyugat-Dunántúlon zivatartól függetlenül ma és holnap is összegyűlhet tartós esőből lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...