Bankkártya adatok veszélyben – fontos figyelmeztetés időseknek

A nyugdíjasok mindenképp figyeljenek oda! Egy fotó, amint meglopnak egy nyugdíjast.

Az internet és a digitális világban való aktív részvétel számos előnyt kínál az időseknek, de egyben kockázatokat is rejt. Az idős olvasóinknak is fontos tudni, hogyan védekezhetnek az internetes- és bankkártya csalások ellen, miközben továbbra is élvezik az online világ előnyeit. Ebben a cikkben megosztunk néhány konkrét és életközeli tanácsot a biztonságos pénzkezelésre, hogy nyugodt szívvel használhassák az online eszközöket.

 1. Az internetes bankolás alapjai:

 •    Ismerkedjenek meg a bankjuk online felületével, és értsék meg az ott található funkciókat.
 •    Mindig használjanak erős jelszavakat, amelyek tartalmaznak kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket.
 •    Soha ne osszák meg jelszavukat senkivel, még a bank alkalmazottaival sem.
 1. A bankkártya és bankszámlaszám közötti különbség:

 •   A bankszámlaszám egy hosszabb, általában 8-16 jegyű szám, amely az adott bankszámlát azonosítja. Erre lehet küldeni pénzt, bátran megadhatod akárkinek, aki küldeni szeretne.
 •    A bankkártyaszám viszont a bankkártya előlapján található, általában 16 jegyű szám, és ezt használják fizetésre az online vásárlásoknál. Ha valaki lejárati időt és a bankkártya hátulján található 3 jegyű számot is kéri, de azt állítja, hogy pénzt utal rá, biztosan hazudik.
A bankkártya tabu. Soha ne adjuk ki senkinek!
Fotó: Ellenszel.hu
 1. Gyanús kommunikációk:

 •   Soha ne osszák meg bankkártya vagy bankszámla adataikat e-mailben, telefonon keresztül vagy más, nem biztonságos platformon keresztül.
 •   Legyenek körültekintőek a gyanús e-mailekkel, SMS-ekkel és hívásokkal szemben. A bank soha nem kérheti el az összes személyes adatot egyetlen üzenetben.
 1. Kétlépcsős azonosítás a bankkártya használatához:

   – Aktiválják a bankjuknál elérhető kétlépcsős azonosítási módszert. Ez extra védelmet nyújt a számlájuknak, mivel a bejelentkezéskor az SMS-ben vagy alkalmazásban kapott egyedi kódot is meg kell adniuk.

A digitális világ izgalmas lehetőségeket rejt az idős olvasóink számára is, de a biztonság nem elhanyagolható tényező. Az alapos ismeretekkel és az itt megosztott konkrét tippekkel és tanácsokkal azonban könnyedén védekezhetnek az internetes és bankkártyás csalásokkal szemben. Legyenek tudatos és körültekintő felhasználók, hogy zavartalanul élvezhessék az online világ nyújtotta előnyöket! További cikkeinkért kattintsanak ide! Ha költségkímélő, de finom ételeket főznének, ajánljuk az EllenLábas csatornát, amit itt érhetnek el.

loading...