Időjárás: Hatalmas vihar csap le Magyarországra, piros figyelmeztetés

Friss időjárás: nagyon elromlik az idő hétvégére

Időjárás: Hatalmas vihar csap le Magyarországra, piros figyelmeztetés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő estétől zivatarokra, heves zivatarokra, kedden pedig nagy eséllyel zivatarrendszerre figyelmeztet.

Az OMSZ bejegyzése:

MA ESTÉTŐL ZIVATAROK, HEVES ZIVATAROK, KEDDEN NAGY ESÉLLYEL RENDSZERBE SZERVEZŐDÉS

HÉTFŐ ESTÉTŐL KEDD DÉLELŐTTIG:

Ma késő délutántól, kora estétől egy közeledő hidegfront közvetlen előterében, és mentén északnyugat felől nagyobb számban számíthatunk zivatarokra, heves zivatarokra. A zivatartevékenység éjszaka is kitart. Kiemelten az ország északi felén, harmadán alkalmasak a feltételek a zivatarok rendszerbe szerveződésére is, amelyeket már ma is erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h) szélrohamok, nagy méretű (>2-4 cm) jég, és felhőszakadás (általában >25-35 mm, de lokálisan akár >40 mm) kísérhet!

KEDD NAPKÖZBEN, ESTE:

Kedden napközben még nagyobb területen várható nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok kialakulása, sőt, mindemellett nagy eséllyel a zivatarok rendszerbe is szerveződnek.

Erre elsősorban az ország délkeleti felén és északkeleten számíthatunk leginkább, ezeken a területeken a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is jelentős esély van! A heves zivatarokat erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h, zivatarrendszerben akár >100-120 km/h) szélrohamok, nagy méretű jég (>2-5 cm), és felhőszakadás (általában >25-35 mm, de lokálisan akár >40 mm) kísérik! A zivatarok fokozatosan kelet felé tartanak és éjszakára sem szűnik meg a zivatartevékenység.

FIGYELEM! A piros fokozatot elérő zivatarok, zivatarrendszerek térbeli és időbeli lefolyásában még nagy a bizonytalanság!


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...