Pár nap, és csillagászati összegből sülhet a rántott hús

Pár nap, és csillagászati összegből sülhet a rántott hús

Pár nap, és csillagászati összegből sülhet a rántott hús.

Magyarország a világ egyik legnagyobb sertéshúsfogyasztó nemzete. Fejenként a földön a hatodik legtöbb disznóhúst esszük, többet mint 48 kilót, írja a Pénzcentrum.

Csakhogy az egyik nagy kedvenc, a sertéscomb már csak kis ideig érhető el ársotopos áron, és ha hihetünk a szakértői jóslatoknak, augusztustól harmadával fog megdrágulni ez a hús. A lap számításai szerint ez havonta 2000 forinttal több pénzt húzhat ki egy átlagos magyar zsebéből, miközben egy három tagú családnál már 6000 forint is lehet a veszteség, és akkor a többi árstop végéről nem is beszéltünk.

Magyarországon leginkább a disznóhús fogy, nem is akárhogy. Ha az egész világot nézzük, akkor hazánkban fogyasztják fejenként a világon a hatodik legtöbb sertéshúst. Egészen pontosan fejenként 48,3 kilogrammot. Ez a mennyiség egyébként 7 kilóval marad el a legtöbb sertéshúst evő Hongkongtól, ahol egy főre 55,2 kg sertéshús jut egy évben.

Ahogy látjuk, a magyarok óriási sertés imádók, a világon az egyik legtöbbet esszük ennek az állatnak a húsát. A fogyasztás tetemes részét pedig maga a sertéscomb teszi ki, ami régóta árstopos. Ennek azonban augusztus elsejével vége lesz.

Jelenleg a sertéscomb kilója a KSH szerint átlagosan 1600 forintba kerül a boltokban, viszont Raskó György agrárközgazdász becslései szerint a csirkemell mellett bizony a sertéscomb fogyasztói ára is 30-40 százalékkal magasabb lehet. Ha 35 százalékos emelkedéssel számolunk, akkor az 560 forintra jön ki, így hosszú idő után a sertéscomb kilós ára is átlépné a 2000 forintos határt, egy kiló körülbelül 2160 forintba kerülhet majd augusztustól.

Ez azt jelentené, hogy a rövidkaraj kilója ehhez képest kb. 450 forinttal lenne több, ami már jóval közelebb lenne ahhoz a 250-350 forintos különbséghez, ami a karaj és a comb között volt az árstopok bevezetése előtt. Számításaink szerint, ha tudjuk, hogy a magyarok évente átlagosan 48,3 kg sertéshúst esznek, akkor az havonta 4 kilogrammra jön ki.

Ha feltesszük, hogy eddig valaki havonta mind a 4 kiló sertéshús adagját sertéscombból fogyasztotta, akkor eddig havonta 6400 forintjába került mindez. Augusztustól viszont kb. 8640 forintjába is kerülhet, ami több mint két ezer forinttal növeli a büdzsét egyetlen ember esetében. Értelemszerűen egy három fős család esetében például már rögtön 6000 forinttal magasabb a kiadás, és akkor még nem beszéltünk a többi árstop végéről, és az azzal bekövetkező várható drágulásokról.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...