Friss időjárás: enged szorításából a kánikula

Friss időjárás: enged szorításából a kánikula

Vasárnap volt az idei év eddigi legmelegebb napja, a Derekegyházon mért 38,1 fok az új csúcs idén nyáron – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon. A friss időjárás szerint egy kicsit enged szorításából a kánikula. Ma egy gyenge hidegfront érkezik, heves zivatarok is kialakulhatnak.

Hajnalra többnyire 20 fok köré csökkent csak a hőmérséklet, a Tiszántúl felett lévő felhőzetből pedig egy-egy zápor is kialakult. Az OMSZ előrejelzése szerint hétfőn még hasonló hőségre készülhetünk, ezt követően viszont várhatóan napokig nem lesz ennyire meleg az országban.

Heves zivatarok kialakulhatnak, a hőségre viszont nem lesz hatással ma a front, délen-délkeleten 38-39 fokig forrósodhat a levegő. Hétfőn egy gyenge hidegfront közelíti meg térségünket, amely késő estére átvonul hazánk fölött. A front előtt nagyon meleg lesz, délen-délkeleten 38-39 fokot mutathatnak a hőmérők a délutáni órákban.

A front délután érkezik, nyugat-északnyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, és a déli megyék kivételével záporok, zivatarok kialakulhatnak.

Főként nyugaton és északkeleten heves zivatarok lehetnek, amelyekhez nagyobb méretű jég, felhőszakadás és viharos, akár 80 km/óránál erősebb széllökések társulhatnak. Szerdán egy hullámzó frontrendszer hatására már többfelé lehetnek heves záporok, zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek, figyelmeztet az Időkép.

A rendkívüli hőség miatt a Belügyminisztérium szombaton elrendelte a vörös kódot. Ezt azt jelenti, hogy minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda. Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a vörös kódot, ilyen az elmúlt években nem fordult elő – mondta Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szombaton.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...