A magyar akkugyártást is meghatározó EU-szabályozást fogadtak el

A magyar akkugyártást is meghatározó EU-szabályozást fogadtak el

A magyar akkugyártást is meghatározó EU-szabályozást fogadtak el.

Hétfőn az EU tagállamai megszavazták az uniós akkumulátor-rendeletet, amely véglegesíti az új szabályokat, amelyek célja az akkumulátorgyártás fenntarthatóságának és versenyképességének előmozdítása az EU-n belül. Mindez meghatározó lesz a magyarországi akkumulátoripari beruházások szempontjából. Az új szabályozás magyar szempontból különösen fontos, mivel a kormány sorra jelenti be az üzemek létesítését.

A hétfőn elfogadott uniós rendelet az akkumulátorok teljes életciklusára kiterjed, a nyersanyagok bányászatától az újrahasznosításig, és célja, hogy az EU-ban gyártott akkumulátorok a világ legzöldebbjei legyenek. Az új rendelet a 2006-os, elavult akkumulátor-irányelv helyébe lép

– írja az Euractiv.

A megállapodás egy olyan időszakban jön létre, amikor az akkumulátorgyártás és a gigagyárak építése jelentősen felpörgött az elektromos járművek iránti növekvő kereslet miatt.

Az EU becslései szerint 2030-ra az akkumulátorok iránti globális kereslet tizennégyszeresére nő. Az EU várhatóan ennek a keresletnek a 17%-át fogja fedezni. A felülvizsgált akkumulátor-rendelet célja az uniós akkumulátorpiac megerősítése és Európa versenyképességének növelése.

A rendelet hatálya kiterjed az elektromos járművek akkumulátoraira, a mobil eszközökben használt hordozható és az ipari cellákra is. Az EU-ba importált akkumulátorokra is szigorú előírások vonatkoznak majd.

Az új szabályok célértékeket határoznak meg az akkumulátorok élettartamuk végén történő begyűjtésére vonatkozóan, a különböző típusú akkumulátorokra meghatározott egyedi arányokkal. Újrahasznosítási és újrafelhasználási célokat is meghatároznak, hogy a hulladék akkumulátorokból kritikus nyersanyagokat nyerjenek vissza, csökkentve ezzel a frissen kitermelt fémek behozatalától való függőséget. Az újrahasznosított tartalom minimális szintjét bizonyos típusú akkumulátorok esetében idővel kötelezővé teszik.

Az átláthatóság fokozása érdekében 2026-ra minden egyes elemhez elektronikus „elemútlevél”, 2027-re pedig QR-kód tartozik majd, amely a fogyasztók számára tájékoztatást nyújt az elem teljesítményéről, összetételéről és szén-dioxid-kibocsátásáról. A rendelet 2027-ig kivehető és cserélhető akkumulátorokat ír elő a kisebb, kézi eszközökben is. Az ellátási lánc felelősségét illetően a nagyvállalatoknak kellő gondossággal kell eljárniuk a nyersanyagok forrását illetően, hogy megelőzzék a gyermekmunka és a visszaélésszerű munkakörülmények előfordulását.

A magyar gyártás

A magyar gyártást a Portfolio szerint leginkább az határozhatja meg, hogy az új rendelet célja, hogy

az elemek, illetve akkumulátorok teljes életciklusa alatt csökkentse a környezeti és társadalmi károkat.

Ezért a rendelet a kellő gondosságra vonatkozóan szigorú szabályokat állapít meg a gazdasági szereplők számára, akiknek ellenőrizniük kell a forgalomba hozott elemekhez, illetve akkumulátorokhoz használt nyersanyagok eredetét, a gyártók pedig nem vásárolhatnak olyan alapanyagokat, amelyek szembe mennek ezzel a szabályozással. Az akkumulátorok előállításánál tovább szigorítja az eddigi környezetvédelmi és veszélyesanyagokra vonatkozó keretrendszert.

A rendelet mentességet biztosít a kkv-k számára a kellő gondosságra vonatkozó szabályok alól.

Az új szabályok célja, hogy javuljon az elemek, illetve akkumulátorok belső piacának működése, és a biztonsági, fenntarthatósági és címkézési követelményeknek köszönhetően tisztességesebb versenyt lehessen biztosítani

– írta közleményében a tagállamokat tömörítő Európai Tanács.

Ezt a teljesítményre, a tartósságra és a biztonságra vonatkozó kritériumok, a veszélyes anyagokra vonatkozó szigorú korlátozások, valamint az elemek, illetve akkumulátorok karbonlábnyomára vonatkozó kötelező információk révén lehet elérni.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...