Elmaradhat a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés

Ekkora nyugdíjkorrekció érkezhet novemberben

Elmaradhat a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés.

Az év elején az idősek 15 százalékos nyugdíjemelésben részesültek. Kérdés, hogy ezt mennyivel haladja majd meg az éves infláció, és lesz-e ehhez kapcsolódó kompenzáció novemberben.

A legutóbbi inflációs folyamatok kapcsán Farkas András, a NyugdíjGuru News alapítója arról értekezett a Portfolio.hu-n megjelent írásában, hogy

már azt sem tartja kizártnak, hogy novemberben elmarad a kiegészítő nyugdíjemelés.

Mindez attól függ, hogy mekkora lesz a kormányzat szeptemberi becslése az éves infláció mértékéről, a január-augusztus közötti nyolc hónap tényadatai alapján. Amennyiben ez nem lesz magasabb 15 százaléknál, akkor az éves inflációt lefedte a januári 15 százalékos nyugdíjemelés, így nem lesz pótlólagos emelés.

A nyugdíjszakértő szerint, habár lehet ilyen forgatókönyv, ám jelenleg az éves inflációra vonatkozóan nem ez az elemzői konszenzus. A jegybank a legutóbbi inflációs jelentésébe 16,5-18,5 százalék közé várta az áremelkedés mértékét 2023-ra, az elemzők összesített várakozása pedig 18 százalékról szólt legutóbbi felmérésünkben.

Amennyiben a Farkas András által felvetett forgatókönyv valósulna meg, miszerint novemberben valóban elmaradna a nyugdíjasok kompenzációja, akkor az eddigi várakozásokhoz képest 3-4 százalékos pótlólagos emelés nélkül, egy átlagos nyugdíjas havi 8300 forinttal járna rosszabbul, ami éves szinten 100 ezer forintot jelent.

Ha ez bekövetkezik, akkor az államkassza oldalán történik mintegy 200-220 milliárd forintnyi megtakarítás. Így jövő januárban alacsonyabb bázisról kell indítani a nyugdíjakat.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...