Egy elkeseredett fiatal írása: Te mit tennél a helyében?

Gyanús üzenetet kapott egy magyar nő: feltöltötte.
Fotó: Ellenszel.hu

Egy elkeseredett fiatal levelet küldött az Ellenszélnek. Kérésére változtatás nélkül közöljük a cikket. Te mit tennél a helyében? Ha van ötleted, a Facebook-oldalunkon, kommentben várjuk a véleményed.

Nagyon nehéz ma egy fiatalnak Magyarországon boldogulnia – kezdi levelét egy kétségbeesett fiatal. A többit tőle idézzük:

„Miért is nehéz ma egy fiatalnak Magyarországon boldogulnia?

Egy átlag fiatalnak ma Magyarországon nagyon nehéz a helyzete. Sokszor elhangzott a kormánytól hogy milyen segítőkészek abban hogy a fiatalok a saját lábukra tudjanak állni. Igen, a kormánytagok gyerekeinek sikerül egy egész nemzet lábára állni, mint például Orbán Ráhelnek ugye?

Egy átlag 29 év alatti fiatalnak a nettó átlagbér 182 ezer forint. (Csodálkozunk, hogy az elkeseredett fiatal a sajtóhoz fordul? – a szerk.)

Ezért a legtöbb magyar fiatal külföldön képzeli el az életét, ott alapít esetleg családot, és esze ágában sem jutna hazajönni. Ez bizony nem más, mint a kormány által emlegetett “hanyatló Nyugat”. Hmm. Érdekes. Mégis megvannak ott becsülve anyagilag a fiatalok. Tudnak félretenni az ottani fizetésből, hogy később tudjanak saját lakást, saját autót, vagy épp saját házat venni. Nem kell hónap közben a szüleitől kölcsön kérnie azoktól a felmenőktől, akik szintén fizetésből élnek. Azért, hogy túléljenek egy hónapot. 

Nem azért vállalnak plusz munkát a rendes állás mellet, hogy az a megélhetést biztosítsa számukra, hanem hogy előre tudjanak  jutni az életben. Mind saját otthon teremtésben, mind tovább tanulásban, vagy esetleg saját vállalkozást létrehozni.

Idehaza mi jut egy elkeseredett fiatal asztalára? Mi a jövőképe?

Fabatkát nem érő minimálbér. Ami arra megy legrosszabb esetben hogy kifizeti a megemelkedett albérletét rezsivel együtt, ételt vesz, mert ugye enni kell. 

Ha marad egy kevés pénze, hát akkor azért magára is gondol. Nem lehet mindig csak úgy élni fiatalon, hogy csak a munka legyen, amíg meg nem öregszünk. Ehelyett azon morfondírozik egy ifjú magyar, hogy, hogyan éljen hónapról hónapra.

Néha kell egy kis szórakozás, ami lassan itthon már luxusnak számít a nyaralással együtt. Tudjuk, a családbarát kormányunk gondolt a fiatalokra is.

Bevezette a 25 év alatti SZJA mentességet, ami nagyon jól hangzik, mert több pénz marad a zsebben. De hát a nyakunkon van Európa legnagyobb inflációja ami mellet a 15% SZJA eltörpül. Mellesleg hozzá kell tennem hogy a 25 év alattiaknak SZJA mentes törvényjavaslatát a Jobbik találta ki, csak erről a 2022-es választásokig a Fidesz hallani sem akart. De aztán 2022 elérkezett és valamivel a fiatalok szavazatát is meg kellet vásárolni, már akiét lehetett egyáltalán. 

Otthon teremtés itthon

Ma egy fiatalnak nagyon nehéz saját lakáshoz, vagy éppen házhoz jutnia.

Sokan vagyunk arra kényszerülve, hogy megemelkedett árú albérletben éljünk, vagy esetleg otthon a szüleinkkel, ugyanis nehezen tudnánk saját lakást vásárolni, vagy építkezni. Ha hitelt akar felvenni egy átlag fiatal, nagyon sok a hitel törlesztő részlete. Egy 20 milliós hitelnek olyan 175 ezer forintra rúg a havi törlesztője.

Az ingatlanárak a csillagos égben, köszönhetően a CSOK-nak, ami miatt megnőtt az ingatlanok iránti kereslet, és ezáltal felszöktek az árak. Ilyen ez a szabad piac, ha nagyobb a kereslet valamire, annál magasabbra emelkedik az értéke is. De a CSOK már megszűnt ugyanis a kormány amennyi pénzt osztogatott a választások idején, azt most valamilyen formában visszaveszi. Egyik kezével ad, a másikkal meg szépen visszaveszi.

Gyerekvállalás

Egy gyermek jövetele mindig öröm, főleg egy friss házasságban. Sajnos itthon a gyermekvállalás a gazdasági helyzetnek betudhatóan csökkent. A fiatalok idehaza nem mernek gyermeket vállalni, ugyanis meg kell teremteni az anyagi létbiztonságot, amit nagyon nehéz idehaza. A kormány 2024-es megszorítási költségvetésének hála, a CSOK megszűnik, a falusi CSOK megmarad, illetve a babaváró hitelt csak 30 év alatti gyermekvállalás előtt álló nők vehetik fel.

A kormány azt gondolja, hogy ettől nő majd a gyermekvállalási kedv, hát nem igazán. Inkább külföldön alapít családot a többség, ahol nagyobb anyagi létbiztonsági körülmények állnak rendelkezésére. Ez később idehaza demográfiailag negatív hatással lesz a nemzet jövőjére nézve. Ugyanis a fiatalok a jövő nemzedékei, akik tovább építhetik ezt az országot, mind a munkájukkal mind a tudásukkal.

A kormánynak idehaza csak droid, másnéven dolgozó robot kell, minimálbérért. Ha nincs ilyen, aki ezt elvállalja, akkor a Távol-Keletről pótolja, indiai ,filippinó, mongol vendégmunkással. Mert ők olcsón dolgoznak. Közben a jövő nemzedéke meg szép lassan elvész, és így szép lassan a magyar nemzet is. 

Üdv, „A Gépész”
egy elkeseredett fiatal

További cikkeinkért kattints ide! Ha Unod a politikát, és főznél velünk inkább, kattints emide!

loading...