4,6 milliárd dollárt adományozott el Warren Buffett

4,6 milliárd dollárt adományozott el Warren Buffett

Warren Buffett, a világ legnagyobb filantrópja újabb 4,6 milliárd dollárt adományozott el, írja a Forbes.

Warren Buffett zsebei kicsit könnyebbek lettek ezen a héten. A világ hatodik leggazdagabb embere szerdán 4,6 milliárd dollár értékű részvényt adományozott el, folytatva ezzel a nagy adományozási hagyományt, amely 2006-ig nyúlik vissza.

A kedvezményezettek egy ismerős csoport. A Bill és Melinda Gates Alapítvány, amely a szegénység és az egészségügyi kezdeményezések mellett a fejlődő országokban, valamint az oktatásban és a gazdasági mobilitásban Amerikában összpontosít, 3,5 milliárd dollár értékű Buffet-részvényt kapott.

További 350 millió dollár értékben adományozott a Susan Thompson Buffett Alapítványnak, amelyet elhunyt felesége alapított, és amely szintén az egészségügyre és az oktatásra összpontosít. És Buffettnak a három gyermekére is jutott, három alapítványuk mindegyike 250 millió dollár értékű Berkshire-részvényt kapott szerdán.

Buffett élete során már több mint 51,5 milliárd dollárt adományozott. Ezzel a Forbes szerint az első helyen áll Amerika legnagyobb adakozóinak listáján.

További milliárdok vannak az öt alapítvány kasszáiban, amelyek hamarosan felhasználásra kerülnek. Buffettnak ott van még a többi vagyona is. Ez főleg a Berkshire Hathaway körülbelül 15%-os részesedése, amely az egyik legértékesebb vállalat a világon. Ígéretet tett arra, hogy szinte mindent jótékony célra adományoz.

„Az öt alapítvány Berkshire B részvényeket kapott, amelyeknek értéke, amikor megkapták, körülbelül 50 milliárd dollár volt, ami lényegesen több, mint az egész nettó vagyonom 2006-ban”

– jegyezte meg Buffett.

Más szóval Buffett – akinek a Forbes becslése szerint 112,3 milliárd dollár vagyona van – több mint kétszer olyan gazdag, mint 2006-ban volt. Még azután is, hogy több mint 50 milliárd dollárt adományozott el.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...