Átalakítják a babaváró hitelt, a városokban megszűnik a csok

Kép forrása: MTI

A hétfői rendkívüli kormányinfó után csütörtökön is ismertetik a kormány döntéseit. Átalakítják a babaváró hitelt, a városokban megszűnik a csok.

A kormány szerdai ülésen áttekintette a családtámogatási rendszert, Gulyás szerint a háború miatt változtak a körülmények. A babaváró hitelt átalakítják, mivel kitolódott a gyermekvállalás időpontja. A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 15 millióra. Január 1-tól viszont csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot, mikor a 30-40 év közti nők is jogosultak lesznek.

A csok szabályait is az ingatlanárak emelkedése miatt módosítják. A miniszter szerint a csok jelenleg a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban, ahol drágábbak az ingatlanok már nem, itt csökkentek az igénylések.

A csok falun marad továbbra is megmarad, a városi csok (5000-nél nagyobb települések) viszont megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni.

Ez 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont emelkedik a csok összege: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz. Az 5000 feletti településekre új rendszert dolgoznak ki.

loading...