Novák Katalin titkolózik Orbánnal kapcsolatban

Nagyinterjút adott Novák Katalin köztársasági elnök, amiből kiderült, hogy titkolózik Orbánnal kapcsolatban. Az is kiderült, hogy az Úristen kegyelmének tartja, hogy államfő lett.

A 24.hu-nak adott nagyinterjú első két válaszában, négyszer határolódik el Novák Katalin attól, hogy a kormány döntéseihez kapcsolják külföldi utazásait. Később is visszatér ez a téma a „Külföldi útjai során kellett magyarázkodnia a kormány döntései miatt?” formában, akkor azt mondja: „Magyarázkodnom nem kellett”, de az ilyen találkozókon „természetesen teszünk fel egymásnak kérdéseket olyan ügyekben, amelyeket adott esetben nem értünk teljesen”.

Az interjúban többek között beszél arról, hogy volt már olyan eset, amikor nem értett egyet a kormánnyal (a svéd NATO-csatlakozás halogatása);

hogy az ő döntése, „de a kormányfő szándékaival sem ellentétes” az, hogy aktív diplomáciai tevékenységet folytat;

„A miniszterelnökkel időről időre megosztom elképzeléseimet”, rendszeresen beszélnek Orbán Viktorral, majdnem mindig négyszemközt, de függetlennek tartja magát Orbán Viktortól, „pont annyira, amennyire a köztársasági elnöknek függetlennek kell lenni a kormányfőtől”.

Novák Katalin mondott már nemet Orbán Viktornak, de nem árulta el, miben, „ezek inkább személyes jellegű dolgok”. Volt már olyan is, hogy meg tudta győzni valamiről Orbánt, de azt sem árulta el, hogy miről.

Novák fikciónak tartja, hogy ő lenne az Orbán-rendszer jó zsaruja, hogy ő lenne a nyugatbarát, atlantista arca a magyar politikai elitnek, míg a konfrontatívabb Szijjártó Péter a keleti nyitás szellemében működik külügyminiszterként.

Novák egy „rengeteg fülbevalóm van” válasszal kerüli meg, hogy az Orbán Viktor-fülbevalója megvan-e még. Aztán abból a válaszból, hogy „szinte kizártnak tartja”, hogy még hordja nyilvános eseményen, kiderül, hogy megvan.

A háborúról „jó néhány kérdésben szoktunk vitázni a miniszterelnökkel”, és „van különbség abban, hogy mennyire árnyalt az álláspontunk”, elképzelhetőnek tartja, hogy az Orbáné árnyaltabb.

És végül az is kiderül, szerinte kinek vagy minek köszönhető, hogy köztársasági elnök lett:

– Az, hogy önből köztársasági elnök lett, hány százalékban az ön érdeme, és mennyiben Orbán Viktor döntése, esetleg a szerencse kérdése?

– Legnagyobb mértékben én ezt az Úristen kegyelmének tartom.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...