EU-s petíciót nyújtottak be civilek az akkumulátorgyárak ellen

Itt az idő, hogy Te is tiltakozz!

EU-s petíciót nyújtottak be a civilek az akkumulátorgyárak ellen.

Újabb helyi népszavazást kezdeményező kérdést fogalmaztak meg és egy európai uniós petíciót is benyújtottak az épülő debreceni akkumulátorgyárak ügyében civilek. Az LMP második országos népszavazási kezdeményezéséről még nem döntöttek – írja hétfői számában a Népszava.

Akkumulátorgyártással foglalkozó üzemet Debrecen belterületének határától számított tizenöt kilométeren belül ne lehessen létesíteni, és rendeljenek el határozatlan idejű építési tilalmat a CATL, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő több nyugati ipari parki területre, hogy ne veszélyeztessék a természetet

– ezekre irányul az az öt kérdés, amelyet május végén nyújtott be a debreceni helyi választási bizottsághoz a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület.

A kezdeményezés legfontosabb célja, hogy megakadályozza a CATL-gyár további bővítését. A helyi hivatalok több tucatnyi esetben formai vagy más kifogással éltek a zömmel helyi civilek által beadott indítványokkal szemben, így könnyen lehet, hogy ez is hasonló sorsra jut.

Éppen ennek elkerülése érdekében fordulhatott uniós fórumhoz egy magánszemély, Zsák Ferenc Tibor, aki az Európai Parlamenthez nyújtott be petíciót.

Az indítvány szerint a CATL környezeti hatásvizsgálata nem tartja be az Aarhusi Egyezményt, mivel a környezetvédelmi döntéshozatali eljárás kezdettől fogva nélkülözte a tájékoztatás átláthatóságát és a nyilvánosság részvételét.

A Magyar Élőhelyvédelmi Társulattal együtt benyújtott petícióban azt is megfogalmazták, hogy Debrecen adottságai nem alkalmasak az akkumulátorgyártásra, mivel a talajvíz szintje állítólag az 1960-as évek óta folyamatosan csökken, és egy vízigényes ipar létesítése azzal a veszéllyel jár, hogy felgyorsul a város kiszáradása.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...