Újabb botrányos fideszes törvény közeleg

Újabb botrányos fideszes törvény közeleg

Újabb botrányos fideszes törvény közeleg. Lázár János boszorkánykonyhájából származik ez az új förmedvény.

A hét elején jelent meg lázár János minisztériumának oldalán annak a törvénynek a tervezete, amely alapján ingyen kerülhetnek magánkézbe a milliárdokból felújított állami kastélyok. A törvénytervezetet június 2-ig vagyis még pénteken lehet véleményezni.

Ha a parlament elfogadja a jogszabályt, július 1-jén hatályba is léphet, írja a Válasz Online. A jogszabály korábbi tervezetében még felsorolták azt a tizenkét kastélyt, amit magánkézbe adnak, a most megjelent tervezetben viszont már nincs benne ez a lista, hanem általánosságban fogalmaz a műemlékekről.

„A javaslat nem nevesít konkrét ingatlanokat, célja csupán egy mechanizmus megállapítása a kulturális örökség műemléki értéknek minősülő elemeit képező, az állam tulajdonában álló egyes ingatlanok – a közcélt szem előtt tartó – használatát illetően”

– olvasható a tervezet összefoglalójában. Ez alapján tehát bármelyik állami kastélyt meg lehet szerezni, tehát bővült az átvehető kastélyok köre.

A tervezet szerint bármely természetes vagy jogi személy kérelmet nyújthat be a miniszterhez ingyenes tulajdonba adásra vagy vagyonkezelésre. Vagyis lényegében bárki kérhet magának egy kastélyt, lehet a tulajdonosa vagy vagyonkezelője. Csupán vállalnia kell annak fenntartását, és 99 évig nem adhatja el azt.

Az összes kastély felújítására több százmillió forintot költött a kormány. Még a legkisebb, a komlódtótfalui kúria felújítása is 660 millió forintba került, az edelényi kastély felújítása pedig 900 millióba, de a dégi Festetics-kastélyra 1,8 milliárd forint uniós és 1,5 milliárd forint hazai forrást fordítottak.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...