Már Novák Katalin is beszállt a vezérkari főnök vitájába, a lengyelek bocsánatkérést várnak

Már Novák Katalin is beszállt a vezérkari főnök vitájába
Kép forrása: MTI

Novák Katalin is beszállt a vezérkari főnök vitájába. A köztársasági elnök a Twitteren próbálta megmagyarázni Böröndi Gábor új vezérkari főnök botrányt okozó kijelentését, miszerint a II. világháborút meg lehetett volna előzni, ha még idejében békét köt a nagyvilág a náci Németországgal.

Böröndi kijelentésén felháborodott Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Kęciek. Nyílt levélben kelt ki a történelemferdítő nyilatkozat ellen:

„Ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről”

– írta nyílt levelében Kęciek.

Csütörtökön Novák Katalin egy angol nyelvű Twitter-posztban kelt Böröndi védelmére:

„Magyarország fegyveres erőinek főparancsnokaként és köztársasági elnökeként jól tudom, hogy az új vezérkari főnöknek sok tennivalója van: szembe kell néznie az ukrajnai háború veszélyeivel és a hadsereg modernizálásával. A történelmi vitákat és értelmezéseket jobb, ha a történészekre hagyjuk”

– írta a Telex által kiszúrt bejegyzésben Novák.

Érdekes módon a köztársasági elnöki nyilatkozat nem jelent meg magyarul, sőt, Twitteren kívül sehol máshol nem látni a nyomát sem.

A nyilatkozattal a lengyel nagykövet sem elégedett meg:

„Elnökasszony, egy mondat, vagy akár csak egy szó is elegendő lenne”

– írta szintén twitteres válaszában Sebastian Kęciek. A nagykövet ezzel feltehetően arra utalt, hogy örülne, ha Böröndi Gábor vezérkari főnök, a honvédelmi minisztérium, a kormány, a köztársasági elnök vagy bárki a magyar állam oldaláról bocsánatot kérne a Lengyelországot ért sérelemért.

Néhány héttel ezelőtt Sebastian Kęciek arról beszélt, hogy bár továbbra is szoros a kapcsolat Magyarország és Lengyelország között, az ukrajnai háborúban élesen elvált egymástól a két állami álláspont.

loading...