Felállt Orbán hátán a szőr, amikor meghallotta a német kancellár tervét

Felállt Orbán hátán a szőr, amikor meghallotta a német kancellár tervét

A német kancellár az Európa-napon mondott olyan beszédet, aminek hallatán Orbán hátán felállt a szőr. Orbánék nagyon szeretnék az EU bővítését, azt viszont nagyon nem szeretnék, hogy a vétó megszüntetésével az EU áttérjen a minősített többségi döntéshozatalra. A német kancellár most kimondta: minősített többség nélkül nincs bővítés.

Olaf Scholz leszögezte:

„Az Európai Unió csak akkor bővülhet tovább, ha a külpolitika és az adózás terén feladja az egyhangú döntéshozatalt, és áttér a minősített többségre. Erre azért van szükség, hogy megőrizzük a cselekvőképességünket.”

A német kancellár az Európa-napon mondott beszédében hitet tett az Unió bővítése mellett, világossá téve egyúttal azt is, hogy az újabb tagok felvételének belső reformokkal kell párosulnia. Scholz hozzátette, hogy az EU csak akkor bővülhet tovább, ha képes lesz elmozdulni az egyhangúról a minősített többségi döntéshozatal irányába, elsősorban a külpolitika és az adózás terén.

Ezzel a német kancellár kijelentette: elvenné Orbán kezéből a legerősebb fegyverét az EU-val szemben – a vétó lehetőségét.

Minősített többség nélkül nincs bővítés

„Ez nem annak kérdése, hogy ki kit győz le, hanem egyszerűen arról szól, hogy a jelenleginél nagyobb létszám mellett kompromisszumra kell jutni. A külpolitikában és az adózás terén minősített többségre kell áttérni, hogy megőrizzük cselekvőképességünket”

– hangsúlyozta Olaf Scholz.

A német kancellár szerint azok, akik folyamatosan az EU hanyatlásáról papolnak, módszeresen alábecsülik a változásra való képességét. Úgy vélte, hogy Európának három leckét kell megtanulnia. Az első, hogy a saját kezében van a jövője. A második, hogy minél egységesebb Európa, annál könnyebben képes biztosítani szebb jövőt a maga számára. A harmadik: nem kevesebb, hanem nagyobb nyitottságra és több együttműködésre van szükség.

Kitálalt egy rendőr: a könnygáz csak elterelés

Rónai: Scholz tudja, hogy Orbán át akarja verni

„Olaf Scholz pontosan érti, hogy Orbán át akarja verni az Európai Uniót. Bízzatok az Európai Unióban, bízzatok a német szociáldemokratákban. Bízzatok a Demokratikus Koalícióban!”

– írta Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a Facebookon, miután találkozott a német kancellárral kedden az Európai Parlamentben az Európa Napon.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...