Orbán végre áfát csökkentett, de nem úgy, ahogy gondolná

Ez az őrület vár Magyarországra
MTI-fotó

Orbán végre áfát csökkentett, de nem úgy, ahogy gondolná. Késő este jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben. De az is lehet, hogy pont úgy csökkentett, ahogy a legtöbben gondolnák: a magyar emberek érdekeit semmibe véve.

A hétfő késő esti Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, amelyben a kabinet a következőket rendelte el:

a TEÁOR ’08 4939 Mns egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenység közül a „hop on hop off” jellegű menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatásra vonatkozóan az áfa mértéke 5 százalék.

Ez jókora könnyítés, eddig erre 27 százalékos kulcsot alkalmaztak.

Ugyanakkor a fent megjelölt buszos személyszállítási szolgáltatást is besorolták azok közé a tevékenységek közé, amelyek kötelezettek a turizmusfejlesztési hozzájárulásra. Fontos az is, hogy ezek a változások csak azokra a szolgáltatókra vonatkoznak, amelyek kizárólag elektronikus fizetési lehetőséget biztosítanak a fogyasztóknak.

A kormányrendelet május 23-án lép hatályba.

Varju László: Nem a turistabuszok, hanem az alapvető élelmiszerek, a rezsi és az üzemanyagok áfáját kell csökkenteni!

Miközben Orbán Viktor világrekordnak számító, 27 százalékos áfát fizettet meg a magyarokkal minden egyes vásárlás után, most 5 százalékra csökkentette a városnéző turistabuszok, zömében külföldi utasai által fizetett áfát. Ez nem lehet véletlen, hiszen korábban több ilyen cégnél is fideszes kötődésekről számolt be a sajtó.

A Demokratikus Koalíció szerint nem a turistabuszok, hanem az alapvető élelmiszerek, a rezsi és az üzemanyagok áfáját kell csökkenteni. Az orbáni infláció miatt brutálisan dráguló élelmiszerek, a hétszeresére emelt rezsi és az üzemanyagok minden literjének világrekord áfájából hatalmas bevételekre tesz szert az Orbán-kormány, eközben viszont a milliárdos fideszes elithez kötődő cégeket kedvezményes áfával segíti. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy megállítsuk az orbáni inflációt és az ország újra az emberekről szóljon.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...