Dobrev Klára: orbáni infláció van Magyarországon

Orbán szerint nincs szükség nyugdíjemelésre, Dobrev Klára szerint nincs szükség ilyen kormányra, nincs szükség az Orbán-kormányra.

Dobrev Klára: orbáni infláció van Magyarországon.

Dobrev Klára az Egyenes beszéd hétfő esti adásának vendége volt. Megemlékezett vasárnap elhunyt kollégájáról, Vágó Istvánról. Beszélt az önkormányzati választásról, Magyarország EU-tagságáról és az euró bevezetéséről is.

Az árnyék-miniszterelnök a mai napig felemelőnek tartja, hogy Magyarország az Európai Unió tagjává vált. Dobrev szerint az ország az 1000 éves történelme alatt mindig a Nyugathoz akart tartozni, azonban mindig visszahúzták.

Az EU- és NATO-csatlakozást elsöprő többséggel támogatták a választópolgárok. Dobrev Klára bízik benne, hogy az eltelt évtizedek után a magyarok többsége még mindig az európai utat választaná magának.

Szerinte ijesztő, hogy az uniós tagsággal játszik az Orbán-kormány. Felelőtlen gazembereknek nevezte azokat a kormánypárti politikusokat, akik a megnyilatkozásaikkal az ország uniós tagságát kockáztatják.

Dobrev felidézte: nemrég Nagy-Britanniában volt a kabinetjével, ahol meglátogatták a helyi árnyékkormány tagjait. Ott szóba került a Brexit, és kísérteties hasonlóságot találtak a britek uniós kilépését megelőző politika és a jelenlegi magyar között.

Uniós képviselőként hatalmas döbbenetet látott a britek EU-tagsága ellen ágáló képviselők arcán, amikor kiderült, hogy a referendumon a kilépésre szavazók lettek többségben.

Arról beszélt: még a kilépést pártolók többsége sem gondolta komolyan, hogy a Brexithez vezet a politikájuk. Éppen ezért tartja felelőtlenségnek azt, ahogyan a magyar kormányzat az EU-tagság kérdését kezeli.

Dobrev szerint az elmúlt 13 év legnagyobb bűne, hogy jó gazdasági környezetben, fellendülés mellett is százezrek hagyták el az országot egy jobb élet reményében. Emellett hasonlóan nagy problémának tartja, hogy felfoghatatlan mértékű pénz érkezett Magyarországra, ennek azonban nincs látszatja.

Az árnyék-miniszterelnök nehezményezi, hogy a szomszédos országok lehagyják Magyarországot. Példaként emelte ki Romániát, ahol magasabbak a pedagógusbérek, mint itthon.

A dolgozói szegénység szerinte az Orbán-kormány által rekordmértékűvé duzzasztott infláció miatt fokozódik hazánkban.

„Ez az a pillanat, amikor az emberek észreveszik, hogy a király meztelen!”

Kudarcot vallott a kormányzati gazdaságpolitika – jelentette ki.

Nemrég Horvátországban járt Dobrev Klára, ahol szintén nagy viták vannak a politikusok között, egyetlen dologban azonban hosszú évek óta mindkét oldal egyetértett:

az eurót be kell vezetni. Mivel ettől senki nem tágított az elmúlt években, idén január 1-jén be tudták vezetni az uniós fizetőeszközt, holott 9 évvel később léptek be az Unióba hozzánk képest

– jegyezte meg.

Magyarországon sem szabadna engedni az euró bevezetéséből az árnyék-miniszterelnök szerint. Azt mondta, egy éven belül ki kellene tűzni az euró bevezetésének céldátumát. Az euró bevezetése azért is fontos, mert az eurózóna országaiban sokkal alacsonyabb az infláció, mint nálunk. A 40% feletti drágulás hiperinflációnak minősül.

Az önkormányzati politikusokat arra kérte, hogy fogjanak össze a kormányzati megszorítások ellen. Megérti, hogy nehéz lavírozni az Orbán-kormány által teremtett helyzetben helyhatósági vezetőként, és békeidőben fontos, hogy jól együtt tudjanak működni az önkormányzatok a kormánnyal.

Jelenleg azonban más időket élünk, hiszen a kormányzat folyamatosan szűkíti az önkormányzatok mozgásterét. Az Orbán-kabinet szerinte úgynevezett konfiskatórikus adókat vet ki a helyhatóságokra, amelynek iskolapéldája, hogy a szolidaritási adót a hétszeresére emelték.

Ezzel a kormányzattal egész egyszerűen nem lehet tárgyalni

– jelentette ki. Szerinte a kormányzat semmilyen megállapodást nem tart be, legyen szó a budapestiek beígért egészségügyi támogatásáról, vagy éppen a Lánchíd felújításához való hozzájárulásról.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...