Nyugdíjasoknak kötelező: így lophatják meg a bankautomatánál

A nyugdíjasoknak oda kell figyelniük az ATM-ek környezetében.
Fotó forrása: Ellenszel.hu

A nyugdíjasoknak adott alamizsna, vagyis a 13. havi nyugdíj érkezése a csalók figyelmét is felkelti. Éppen ezért összeszedtünk néhány tippet, amivel az idős emberek jobban megvédhetik magukat az ATM-es készpénzfelvételkor.

Egy nyugdíjasnak fontos odafigyelnie, amikor bankautomatát használ, mert ez lehetővé teszi, hogy biztonságosan használja a pénzügyi szolgáltatást, és megakadályozza az esetleges csalásokat. Az alábbiakban felsorolunk néhány dolgot, amire a nyugdíjasoknak figyelniük kell, amikor bankautomatát használnak:

  1. Az ATM környezete: Először is, fontos, hogy az ATM környezetét átvizsgálják, mielőtt használni kezdenék. Ellenőrizzék, hogy a környezet biztonságos és nincsenek-e gyanús emberek, akik követik őket. Ha gyanús tevékenységet észlelnek, azonnal forduljanak a banki személyzethez vagy a rendőrséghez.
  2. A billentyűzet: ellenőrizzék a billentyűzetet, hogy nincsenek-e sérülések, kábelek, illetve a billentyűzet gombokat lehetőleg erősen nyomják meg, hogy meggyőződjenek arról, hogy működik-e az összes gomb és nem sérült-e meg.
  3. Az bankkártya helyes használata: mindig győződjenek meg arról, hogy helyesen helyezték be kártyájukat az ATM-be, és hogy nincs-e a kártya belsejében valami nemkívánatos tárgy, például kártyaolvasó.
  4. Vigyázat PIN-kód megadásakor: Mindig takarják el a PIN-kódjukat, amikor megadják az ATM-nél. Ne írják le vagy osszák meg senkivel a PIN-kódjukat, és ha észlelik, hogy valaki figyeli a tranzakciójukat, azonnal hagyják el az ATM-et.
  5. A készpénzfelvételkor ne beszélgessen senkivel, bármilyen ürüggyel jön megy oda! A csalók elterelhetik a figyelmét, és könnyen kicselezhetik. Ha valaki megszólítja, inkább szakítsa meg a tranzakciót, vegye ki a kártyát, és várja meg, amíg az illető a látóteréből is eltűnik. Így megelőzheti a bajt.

Önvédelmi tanácsok nyugdíjasoknak: így ne legyen áldozat

A nyugdíjasoknak helyes kitakarást kell alkalmazniuk.
Kép forrása: Ellenszel.hu
  1. A pénzfelvételt követően ne szorítsa magához a táskáját vagy ne takarja feltűnően azt a zsebét, amiben a pénz van. A rutinos tolvajok kiszúrják az óvatosan közlekedő, védtelen embereket, és a testbeszédünkkel önkéntelenül is megmutathatjuk, hol tartjuk a pénzt. Ehelyett biztos helyre tegyük, például a kabát belső zsebébe, húzzuk össze, és járjunk természetesen.
  2. Színleljen telefonbeszélgetést az ATM mellett! Tegyen úgy, mintha a gyermekével beszélne. „Fiam, mikor jössz ki már? Mennyi idő? 5 perc? Jó, addig veszek fel pénzt.” Egy ehhez hasonló párbeszéd elrettentheti a lesben álló tolvajt, mert azt gondolja, hogy a hozzátartozó bármelyik percben megjelenhet.
  3. A bankkártya adatait kezelje úgy, mint a készpénzt! Soha ne hagyja az asztalon, ne is vegye azt elő, amikor nem szükséges! Ha például vonaton ül, és az internetes vásárláshoz a bankkártya adatait írja be, egy zoom-os mobiltelefonnal akár több széksorral odébb is rögzíthetik azt képen, hogy később felhasználhassák.
  4. Gondoskodjon róla, hogy SMS-értesítésben jelezzen a bank, ha pénzmozgás történik a számláján!
  5. Állítson be kétfaktoros hitelesítést, hogy a bankkártyája elvesztésekor ne tudják azt felhasználni a mobilján való jóváhagyás nélkül.

Amennyiben a fenti tanácsokat megfogadja, nagyobb biztonsággal járhat el. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint ne egyedül induljon el készpénzt felvenni! Reméljük, tudtunk segíteni.

 

loading...