Donáth Anna elnökként akart visszatérni, nem sikerült

Donáth Anna visszatérése
Kép forrása: MTI

Információink szerint közel sem úgy sikerült Donáth Anna visszatérése a közéletbe, ahogy ő szerette volna. A párton belül érdekharcok tovább tartanak.

Múlt hétvégén tartott rendezvényt a Momentum, amelynek az volt a célja, hogy az „új utat mutató” Donáth Annát lehetséges miniszterelnök-jelöltként pozicionálja. Úgy tudjuk, a folyamat eredetileg nem úgy volt tervezve, ahogy végül megtörtént, ráadásul a belső problémákat a mostani visszatérés tovább erősítette.

Donáth elnökként akart visszatérni, tisztújítást szeretett volna, de a feltételeit a párt nem fogadta el. Mindazok, akik győzködték a mihamarabbi visszatérésre, azzal indokolták ezt, hogy a párt – Gelencsér Ferenc vezetésével – zuhanni kezdett, és attól tartanak, hogy ha a népszerűség benéz 5 százalék alá, onnan már nem lesz erő és lehetőség emelkedni. Célszerűnek látták volna, hogy Donáth rögtön át is veszi a párt irányítását.

Azonban nem mindenki örült, hogy Messiást kell kinevezni. Brüsszelből, egy kisbaba mellől nem lehet pártot vezetni, ráadásul Donáth kizárólagos feltételei sem tetszenek – érveltek az ellenzők.

Így az az öszvér megoldás született, hogy óriásplakát kampány után nagyrendezvény lesz, amely Donáth helyzetbe hozásáról szól, de azért például Gelencsér is szót kap.

Donáth Anna tehát nem lett elnök. Gelencséré maradt minden hatalom – elnök és frakcióvezető -, míg egy forrásunk szerint Donáth így afféle előretolt szóvivő lett – hatalom nélkül.

Hallani olyan véleményeket is, hogy Donáth azért lépett elő, mert a Momentum mostani „népszerűsége” alapján csak egy mandátum jutna a pártnak az európai parlamenti választáson – márpedig az Cseh Katalinnak is kellene.

Az EP-listáról nyilván hónapok múlva kell dönteni, de Donáth most erősebb pozíciót fogott. A Momentum most azért is lépett egyet, hogy a párt erősebb kártyával tudjon tárgyalni a többi párttal, elsősorban Gyurcsány Ferenccel az önkormányzati választás előtt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...