Friss dokumentumok: Varga Judit kibontakozó botránya magával ránthatja az egész Fideszt

Varga Judit
Kép forrása: MTI

„Az igazságügyi miniszter próbál úgy csinálni, mintha semmi köze nem lenne egykori helyettese, Völner Pál és a bírósági végrehajtói kar elnöke, Schadl György közti korrupt üzletekhez. Csakhogy a nyomozás dokumentumai szerint ez nem igaz” – írja a Facebook-oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

Hadházy szerint a nyomozás dokumentumaiból kiderül, hogy

Varga Judit legalább egyszer találkozott Schadl Györggyel.

Ráadásul, mint a képviselő írja:

„és nem is csak bájcsevegtek: épp arról volt szó, amiért a legkorruptabb végrehajtó jelenleg is rács mögött van, a végrehajtói praxisok pénzért történő adás-vételéről”.

A képviselő a nyomozás adataira hivatkozva azt írja, hogy

Schadl úgy intézte a karon belüli konfliktusokat, valamint úgy „szabadított fel” újra értékesíthető végrehajtói pozíciókat, hogy „fegyelmi eljárásokat indított a neki nem fizetők ellen”.

Ezek az emberek nem hagyták annyiban a kiszorításukat és az erre való kísérleteket, hanem igyekeztek mozgósítani kapcsolataikat. „Schadl ennek akart elejébe menni, amikor megkérte Völnert, szerezzen neki időpontot a »jó miniszter asszonyhoz«”.

Schadl György valóban kérte arra Völner Pált egy kiszivárgott hangfelvétel szerint, hogy találkozhasson Varga Judittal. Ahhoz ragaszkodott, hogy a találkozón maga Völner is ott legyen velük.

Schadlnek a Hadházy által közzétett dokumentumok szerint néhány napon belül sikerült is bejutnia Vargához,

aki állítólag ígéretet tett neki arra, hogy „lepattintja az akadékoskodókat”. „Ezzel tehát – ha igaz, amit Schadl és egyes vádlottak állítottak – minimum bűnpártolást követhetett el, hiszen értesülhetett az ügyről és mivel mégis passzív maradt, fedezhette a korrupt hálózat fejét”

– írja Hadházy. Varga Juditot ennek ellenére sem hallgatták meg sem tanúként, sem gyanúsítottként az ügyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál – ellen. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával.

Schadl György a vád szerint jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott a politikusnak – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot –, hogy az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja az elnök érdekeiért. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év letöltendő börtönbüntetést kért akkor, ha beismerő vallomást tesznek. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...