Jogi lépéseket tervez az Orbán-kormány az Erasmus-ügy miatt

A következő napokban-hetekben derülhet ki, hogy milyen jogi válaszra szánja el magát a magyar kormány az Erasmus-ügy, illetve annak megoldási folyamata nyomán – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Mandiner podcastjában.

Kovács szerint az ügy jól mutatja, hogy az Európai Bizottság semmilyen formális elemet nem tart be a testület különböző szintjeivel való diskurzusban, és ha lett volna normális kapcsolatfelvétel és pontosan elmondták volna, hogy egészen pontosan miről kell megállapodni, akkor a magyar kormány nem zárkózott volna el ettől.

„A mi legnagyobb bajunk az Unió két intézménye magatartásával, az, hogy

hiába van rögzítve a szerződésben a tagállami kompetenciák és az intézményes kompetenciák közötti választóvonal, újabb és újabb kísérletek vannak arra, hogy megfoghatatlan jogállamisági kritériumot használva olyan területekre mennek be, ahol semmi keresnivalójuk.

Ilyen a média, a kultúra területe, most a felsőoktatás, ilyen volt az egészségügy, és a migráció is. Én nem mellesleg a bizottság részéről, konkrét károkozás politikai szándékát is feltételezem” – mondta Kovács.

Kovács beszélt arról is, hogy hosszú évek kemény munkája kell ahhoz, hogy felépítsék az együttműködési kereteket, amelyek során akadémiai szabadság keretei között működhetnek az intézmények. A dolgok rosszhiszemű értelmezése konkrét, csak hosszú távon helyreállítható károkat okoz. „Ezért fogunk is lépéseket tenni, mert ezt nem lehet szó nélkül hagyni” – fűzte hozzá a 24.hu szerint.

A Bizottság döntésével kapcsolatban kiderült, hogy

még a fideszes szavazók jelentős része szerint is vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemi alapítványok éléről.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...