Visszanyalt a fagyi: az Orbán-kormány dühöng a német vétó miatt

Durván visszanyalt a magyar kormánynak a fagyi. Szijjártó Péter dühöng a német vétó miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifakadt a sajtótájékoztatóján:

„Egész egyszerűen felháborító és elfogadhatatlan” az, hogy a német kormány két zöld minisztere „ki tudja milyen politikai, vagy ideológiai okból blokkolja” a Paks II. vezérlőrendszereihez egy exportengedély kiadását a német Siemens Energy részére.

A Portfolio azt írja: a német kormányzati magatartás a jelek szerint egyelőre blokkolja, hogy a Roszatom a német-francia konzorciummal leszerződve teljesíteni tudja a vezérlőrendszer megépítését.

A miniszter kijelentése néhány órával azután érkezett, hogy Orbán Viktor a közrádióban leszögezte: semmilyen nukleáris szankcióhoz nem járul hozzá a magyar kormány.

Szijjártó Péter leszögezte Paks II. kapcsán, hogy

ha valaki nem tudja megépíteni, ha valaki ellehetetleníti, az a nemzeti érdekeinkkel mélyen ellentétes lépést tesz.

Úgy folytatta: „nem engedhetjük meg, hogy bárki kockára tegye a magyar energiaellátás biztonságát és ezért már hétfőn is jeleztem Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság ne álljon elő olyan javaslattal, amely bármilyen módon is korlátozza Magyarország és Oroszország nukleáris energetikai együttműködését”.

Szijjártó kijelentette:

Az Európai Bizottság jelenleg nem akadályozza a beruházást, a németek viszont igen. A német kormány zöld miniszterei és ez elfogadhatatlan.

Szijjártó elmondta, hogy a francia exporthatóság már megadta az engedélyt a vezérlőrendszerek szállítására, a német kormány két zöld minisztere, viszont egyelőre blokkolja ennek az engedélynek a kiadását.

Ezért leszögezte:

Ez elfogadhatatlan, mert a nemzeti energiamix összeállítása nemzeti hatáskör, az energiabiztonságunk kérdése pedig nemzeti ügy. És az, hogy egy másik európai kormány mindenfajta európai jogszabály híján, ki tudja milyen politikai, vagy ideológiai okból blokkolja egy másik ország saját energiaellátásának biztonságossága érdekében szükséges fejlesztéseket, az elfogadhatatlan.

Kijelentette: “Jelenleg semmi jogi alap nincsen arra, hogy mi ne működhetnénk együtt a nukleáris energia terén Oroszországgal. Ráadásul egy német-francia technológiát akarunk használni a Paksi Atomerőműben és ezt most a két német zöld miniszter akadályozza. Ez a miniszter szerint egyszerűen felháborító.

Orbán Viktor kormányfő reggel a közrádióban hangsúlyozta, hogy a magyar kormány semmilyen nukleáris területű szankcióhoz nem járul hozzá, ami így a paksi bővítést is ellehetetlenítené.

A tizedik szankciós csomag összeállítása kapcsán már hetek óta keringenek olyan javaslatok Brüsszelben, amelyek a nukleáris területet is érintenék. Konkrétan a Roszatommal való együttműködést korlátoznák. A Roszatommal és vezető tisztségviselőivel szembeni szankciók kivetésének adott muníciót a Washington Post minapi cikke, amelyben feltárta, hogy

a többi nagy orosz állami cég nyugati szankcionálása miatt a Roszatom kezdett olyan anyagokat beszerezni és továbbadni az orosz hadiiparnak, amelyek a hadviselési képességekhez kulcsfontosságúak.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...