Orbán Viktor kibökte az elmúlt évtized féltve őrzött vallomását

Kínos: Orbán alaposan beégett a mai üzenetével
Kép forrása: AFP

Orbán Viktor vallomása: ha tehetné, kiléptetné Magyarországot az EU-ból, de az nem szolgálná Magyarország érdekeit

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadott külföldi újságírókat egy háttérbeszélgetésen. Ott volt az American Conservative munkatársa is, aki hosszú cikket írt az ott történtekről. Olyat is leírt, hogy

ha tehetné, Orbán Viktor kiléptetné az országát az Európai Unióból. 

Rod Dreher cikkében szerepel egy rész – melyet lentebb olvashat, – miszerint egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, ha tehetné, kiléptetné az EU-ból az országot, de nem teheti, mert az exportunk döntő része uniós kereskedelemből származik.

Az államfőt a háború mellett a Magyarország és az Európai Unió kormánya közötti éles szakadékról is kérdezték. Ő egyenesen elismerte, hogy Budapest és Brüsszel között óriási szakadék tátong, és ez egyre tágul. Elmondta, hogy a legtöbb uniós ország felteszi magának a kérdést: „Hogyan tudunk együtt élni egy nagyszámú muszlim migráns kisebbséggel?” Orbán: „Mi a kihívás Magyarország számára? Hogy ne kelljen feltenni ezt a kérdést”.

Orbán azt mondta, Magyarországon most nincs iszlám bevándorlás, és ezt így is akarja tartani. Példaként hozta fel, amivel Spanyolország manapság szembesül: egyre több bűnesetben ítélnek el iszlám bevándorlókat.

Az EU-ból való kilépésről

Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, akarja-e, hogy Magyarország az EU-ban maradjon.

„Egyértelműen nem”

– mondta, hozzátéve: ennek ellenére Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az az Unión belüli kereskedésből származik.

“Nem könnyű nekem odamenni, ahol mindenféle szemétládának elmondanak” – mondta a Brüsszelhez fűződő viszonyáról.

Miután a cikk szerzője a saját Twitter-oldalán egy pontosítást tett közzé az uniós tagságról szóló rész kapcsán, az eredeti, amerikai cikkben is átírták ezt a részt. Így hangzik most:

Orbán azt mondta, neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország benne van az EU-ban, kitéve ennek a zaklatásának, de szó sincs arról, hogy Magyarország az EU-ból kilépne, mert ezen múlik a gazdasági boldogulása. Ennek ellenére nehéz elviselni, az EU vezetésének viselkedését. Orbán álláspontja az, hogy akármilyen nehéz megbirkózni az uniós bürokráciával, mégis meg kell tenni, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...