Milyen lámpát vegyek? Lakberendezési ötletek a megfelelő hangulat megteremtéséhez

Megfelelő lámpák és világítótestek szolgálják otthonodban a szükséges fényviszonyok megteremtését. A világítástechnika szerepe azonban napjainkban nem merül kis pusztán ebben. A lámpáktól a hangulatteremtést is elvárjuk, ami talán nagyobb jelentőséggel bír, mint a teljes lakást fényárban úsztatni.  A megfelelő állólámpák sokat hozzáadhatnak egy nappali hangulatához. Akár állítható olvasókarral ellátott típusra is eshet a választásod, így az esti olvasás ideális körülmények között történhet.

A trendek természetesen a lakberendezés világát sem kerülik el. A tényleges funkcionálás mellett a stílusos design szintén kiemelt jelentőséggel bír. A klasszikus fekete és fehér színek soha nem mennek ki a divatból, ráadásul szinte bármilyen lakberendezési stílushoz passzolnak. A rose gold segítségével eleganciát varázsolhatsz a helyiségbe, a fa és a naturális színek kettőse pedig a skandináv stílus elmaradhatatlan elemévé is válhat. Egy jól megválasztott állólámpa felhívja magára a figyelmet, ezért megéri teret hagyni annak az érvényesüléshez.

Más a helyzet az asztali lámpákkal, melyek gyakran kapnak helyet az éjjeliszekrényen, a komódon, vagy akár az íróasztalon. Itt már fókuszba kerül az elérhető fény. Ha cél a hangulatteremtés, akkor a mintákkal rendelkező búra és az azokon átszűrődő meleg fehér fény ideális lehet a nappaliban és a hálóban egyaránt. Az olvasólámpákkal szembeni elvárások között vezető helyet foglal el a praktikus méret, a megfelelő fényviszonyok megteremtése, és persze az sem mindegy, hogy a lámpa stílusban passzol-e a helyiség egyéb tárgyaihoz, bútoraihoz.

Ha van egy dolgozószobád, akkor az asztali lámpák közt is feltétlen érdemes szétnézned. Amennyiben ügyfeleket is fogadsz a helyiségben, akkor korántsem mindegy, milyen stílusos összkép fogadja ott a partnereket, üzletfeleket. Fontos tudni, hogy önmagában a világítástechnika nem határozza meg az enteriőrt, de ha minden más rendben van, viszont a lámpák tekintetében nem a megfelelőkre esik a választásod, azzal akár el is ronthatod az összképet.

Ahelyett azonban, hogy vagyonokat költenél a legújabb designer darabokra, érdemes inkább játszani a színekkel, a lakástextíliákkal, a kiegészítőkkel. Még csak lakberendező szakember sem szükséges ahhoz, hogy megfizethető áron új stílust alkoss életteredben, passzolva ezzel a választani kívánt állólámpákhoz, asztali- és olvasólámpákhoz.

loading...