Bíróság elé viszi Magyarországot az Európai Bizottság, új eljárás is indul

A Fidesz új törvénye miatt minden uniós pénzt elbukhat az ország
Kép forrása: AFP

Az Európai Bizottság csütörtökön döntött arról, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézik Magyarországot.

A kormány még 2021 júliusában döntött úgy, hogy bizonyos építőanyagokat, például az acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert – csak regisztráció, és a szállítási útvonalak előzetes bejelentése után lehet kivinni az országból.

A Bizottság szerint az intézkedés korlátozza az áruk szabad mozgását és nem is indokolt, ezért úgy döntött, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszi Magyarországot, áll a közleményben.

Az EB az energiatermékekre vonatkozó kiviteli korlátozások miatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben. Egyúttal felszólítja, hogy az energiaágazatot érintő nemzeti jogszabályokat hozza összhangba az uniós joggal.

A kormány tavaly szeptemberben hozta meg azt a rendeletet, mely korlátozza a hazai kitermelésű szén exportját. A Bizottság szerint az intézkedés az EU működéséről szóló szerződés 35. cikkével ellentétes módon a belső piacon a kivitelre vonatkozó mennyiségi korlátozással azonos hatású.

Egy harmadik, hasonló ügyben is lépett az Európai Bizottság:

ebben az esetben arról döntöttek, hogy indokolással ellátott véleményt küldenek Magyarországnak, amelyben felszólítják a magyar hatóságokat, hogy az építőipart érintő nemzeti jogszabályokat hozzák összhangba az uniós joggal.

A Bizottság szerint ugyanis az egyes konkrét építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezések, amelyek értelmében 90%-os kiegészítő járadék terheli a rögzített árak és az értékesítési árak közötti különbözetet, nem felelnek meg a letelepedési szabadság elvének (EUMSZ 49. cikke).

Az Európai Bizottság közleményében azt is kiemelte, hogy más tagállamok mellett

Magyarországot is sürgeti, hogy gondoskodjon a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket bűncselekménnyé nyilvánító uniós jogszabályok helyes átültetéséről.

Ha a Bíróság arra a következtetésre jut, hogy az ország megsértette az uniós jogot, a nemzeti hatóságoknak teljesíteniük kell az ítéletben leírt intézkedéseket. Ha egy tagállam ezt nem teszi meg, másodjára is a Bíróság elé kerülhet, és pénzbüntetést szabhatnak ki.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...