Direkt csinálja Orbán? Méregdrágán veszi az orosz gázt Magyarország

Kép forrása: AP

Kiderült: Méregdrágán veszi az orosz gázt Magyarország.

A G7 cikke szerint novemberben némileg csökkent ugyan az orosz importgáz átlagára Magyarországon, de még így sem maradt el sokkal a történelmi csúcstól.

Az Eurostat külkereskedelmi statisztikái szerint egy köbméter átlagosan közel két és fél euróért, akkori árfolyamon 965 forintért érkezett az országba. Ezzel szemben ugyanebben a hónapban a piaci ár már már jóval alacsonyabb volt. Az átlagos tőzsdei jegyzés nem érte el az egy eurót.

A tőzsdei árak mozgása miatt a G7 a magyar importárat más országok hasonló áraihoz viszonyította. Azonban így is kifejezetten sokat fizetünk:

Novemberben például messze nálunk volt a legdrágább az orosz gáz.

A listán második helyen álló lettekhez nagyjából 7 százalékkal olcsóbban érkezett egy köbméter mint Magyarországra,

az EU-s átlagár pedig ötödével volt alacsonyabb a magyarnál. 

Nagyon drágán veszi Magyarország az orosz gázt

A lap gyűjtése szerint itthon rendre a legmagasabbak között van az orosz importgáz ára az egész Unióban. Ez nem csak az egyes hónapokban van így, hanem hosszabb távon is.

A novembert megelőző hat hónapban 15 százalékkal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál. A teljes 2022-es évre pedig ennél is nagyobb, közel 30 százalékos a különbség.

A lap szerint az utóbbi, jelentős eltérésben szerepet játszik, hogy miközben az EU országainak nagy többsége az év második felében jóval kevesebb orosz gázt vásárolt, mint korábban, Magyarországon nem ez volt a helyzet. A legdrágább időszakban hozzánk több orosz gáz érkezett, mint más országokba.

A lap szerint az októberi nagymennyiségű orosz import azért is furcsa, mert ekkor már megvolt a magyar piaci szereplők, és így az MVM lehetősége is arra, hogy nagymennyiségben, jóval olcsóbban vásároljon Nyugatról gázt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...