Elhunyt Deák Péter biztonságpolitikai szakértő 

Meghalt a Dallas sztárja

Elhunyt Deák Péter biztonságpolitikai szakértő, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, MTA hadtudományok doktora, a Magyar Külügyi Társaság alelnöke.

Deák Péter egyetemi tanulmányait történelem szakon kezdte, amelytől 1951-ben eltávolították az amerikaiaktól még 1946-ban gyerekként elfogadott, zsidó holokauszttúlélőként kapott segély miatt. Ekkor kétéves tisztiiskolára jelentkezett, majd ennek elvégzése után hadtáptiszt lett. Ezt követően sikerrel befejezte a korábban megkezdett egyetemi történelem-gazdaságtan szakos tanulmányait.

A tiszti iskola elvégzése után a Honvédelmi Minisztériumba került majd felvételt nyert a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára, amelyet 1961-ben végzett el A csapatszolgálatot követően a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán tanszékvezetőként dolgozott több mint egy évtizedig. 1972-ben kandidátusi, majd 1981-ben az MTA hadtudományok doktora címet szerzett. 1981- 1988 között a Vezérkar Tudományos Osztályát vezette, amely beosztás betöltésében komoly szerepe volt angol és német nyelvtudásának.

A rendszerváltást követően gyakori szereplője lett a különböző biztonságpolitikai témájú televíziós- és rádióműsoroknak. 1990 novemberében Király Béla és Völgyes Iván professzorokkal, valamint Valki László professzorral, nemzetközi jogásszal megalapította a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központját (BHKK), amelyet aktívan – az utolsó időszakban Koós Annával közösen – 2009-ig vezetett. 

A Magyar Külügyi Társaság megalakítását 1992-ben kezdeményezték Valki László professzorral, amelynek 2011-ig volt az alelnöke. 1993-ban szintén kezdeményezésükre alakult meg a Magyar Atlanti Tanács, amelynek mintegy „versenytársaként” – mivel az véleményük szerint nem működött elég hatékonyan – 1995-ben többedmagával megalakítja az Euro-Atlanti Klubot, amely operatív csoportként a BHKK társszervezeteként a NATO-csatlakozás kérdéseivel foglalkozott. 1986-tól különböző külföldi és hazai egyetemeken és doktori iskolákban tanárként tevékenykedett. 2005-ben kitüntették a köztársasági érdemrend középkeresztjével. 1987-től 1990-ig a Magyar Béketanács Leszerelési Bizottságának elnöke volt. A Külügyi Szemle szerkesztőbizottságának tagja. A Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Nevéhez jelentős biztonságpolitikai publikációk kötődnek, 2008-ig tartó aktív pályafutása során számos médiameghívásnak tett eleget, aktív közéleti emberként vezette a Ma, Holnap közéleti Klubot és más szakmai csoportokat.

loading...