Megtagadta az orvosi igazolások kiadását egy magyar gyermekorvos: neki van igaza

A népegészségügy figyelmeztet.
Kép forrása: Máthé Zoltán/MTI - a kép illusztráció

Az Ellenszél birtokába jutott egy felhívás, mely szerint megtagadta az orvosi igazolások kiadását egy magyar orvos. Január 23-ától a rendelő nem állít ki a gyermekek egészségi állapotára vonatkozó igazolást az oktatási intézmények részére. Erről közleményben értesítette a szülőket.

Nem szokványos plakáttal találkozhattak a nagykőrösiek. A hirdetmény szerint a betegellátás az első, jogi felelősséget nem tud vállalni az orvos.

„Tisztelt Szülők!

2023.01.23-tól az oktatási nevelési intézményekből való hiányzásokra orvosi igazolást nem tudunk kiállítani!

A BETEGELLÁTÁS AZ ELSŐ!!!

Az orvosi igazolások ezt gátolják! Jogi felelőséget vállalni a bediktált időtartamért nem tudunk!

Az orvosi igazolás rendszere az oktatásügy részéről előírás, amelynek orvosszakmai indokai nincsennek. Mind a személyes, mind a telemedicinális ellátás során a szülő észlelésére és felelőségére hagyatkozunk, hiszen sok tünet, illetve panasz (hányás, hasmenés, enyhe köhögés, orrfolyás, láz) az orvosi vizsgálat alkalmával nem észlelhető. Ezekről, illetve a tünetek megszűnéséről a szülő elmondásából értesülünk.

Továbbá egy pénteken (vagy oktatási szünetet megelőzően) kiadott orvosi igazolás egyáltalán nem biztosítja azt, hogy a gyermeknél a hétvégén nem alakulnak ki a közösségben történő megjelenést kizáró tünetek, így ismételten a szülő felelősége merül fel. Emellett minden reggel a szülő dönt gyermeke egészségi állapotáról, azaz közösségbe engedhetőségéről.

Tekintettel arra, hogy a személyes orvosi vizsgálatot nem igénylő orvosi ellátása, az állapot változásának észlelése, a tünetmentesség megállapítása a szülői észlelésen alapul, nem csak indokolatlannak tartjuk ezen állapotok orvos általi igazolását, hanem jogtalan gyakorlatot követünk, ha büntetőjogi felelőségünk tudatában olyan tényekről állítunk ki igazolást, aminek valóságtartalmáról nem tudunk meggyőződni.

Együttműködésüket köszönjük!”

Orvosi igazolások kiadását megtagadó közlemény
Fotó: Ellenszél

Az orvosi igazolások kiadásáról

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete határozottan azt javasolja tagjainak, hogy kizárólag csak a jogszabályok által számukra kötelezően előírt és szakmailag is megalapozott orvosi igazolásokat állítsanak ki – áll az egyesület állásfoglalásában.

Az elmúlt évtizedekben a gyermekek közösségbe való felvételét (bölcsődei, óvodai beiratkozás, csecsemőúszás, különféle szabadidős, és sporttevékenységek stb.) a nevelési-oktatási intézmények általában saját házirendjükre hivatkozva „egészséges” orvosi igazolásokhoz kötötték, azonban ezeknek az igényeknek számos esetben igencsak vitatható az orvosokra nézve kötelező jogszabályi alapja.

Az alapellátó gyermekorvosok munkájukat szigorúan a hatályos jogszabályoknak megfelelően a felettes szakmai hatóságok rendeletei által meghatározott keretek között kell végezzék. A nevelési-oktatási intézmények és más programszervezők házirendje nem tartozik az orvosok működését szabályozó érvényű rendelkezések közé.

A nagykőrösi orvos tehát a jogszabályoknak megfelelően járt el. A probléma az oktatási intézmények gyakorlatában van.

loading...