Furcsa dolog történik a magyar gáztárolókkal – szembe megyünk Európával

Fotó: Ellenszel.hu

Az európai gáztartalékok november közepe óta folyamatosan csökkentek, hétfőig azonban már ötödik napja ismét nőttek, mivel több gáz került a tárolókba, mint amennyit kivettek belőlük.

A magyar tárolók töltöttsége ezzel szemben továbbra is csökken

írja a g7.

Az európai gáztárolók töltöttsége jelenleg 83,5 százalékos. „A háború kirobbanását követően, tavasszal a kitűzött cél 80 százalék volt, amit már augusztus végén sikerült elérni. A létesítmények összesített telítettsége november közepén volt a csúcson, amikor a töltöttség csaknem 95,7 százalékra nőtt” – írja a lap.

November közepén a hideg beálltával kezdett el csökkenni a tartalék (ez normális jelenség: a tavaszi-nyári betárolási időszakban több kitermelt és importált gáz kerül a tárolókba, mint amennyi a fogyasztás, ezért az év hidegebb időszakában, amikor nagyobb a fogyasztás, mint a termelés és az import, a hiányzó mennyiséget a tárolókból pótolják ki). A csökkenés karácsonyig tartott ki, akkor viszont növekedni kezdtek a tartalékok, ami ebben az időszakban szokatlan (a töltöttség az év eleji szinteket összehasonlítva csak 2020 elején volt magasabb).

Az európai gáztartalékok növekedésének több oka is lehet:

  • Az enyhébb tél és a takarékossági intézkedések miatt pedig a lakossá, és az állami intézmények is kevesebbet fogyasztanak.
  • Számos európai országban recesszióba csúszik a gazdaság, ez pedig hozzájárul a kisebb összfogyasztáshoz.
  • Kisebb részben az algériai és norvég vezetékes import, nagyobb részben pedig az amerikai, katari, nigériai és orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának megnövelésével az EU-nak sikerült az orosz vezetékes import jelentős részének kiesését helyettesítenie. Az elmúlt három évben például még soha nem importált annyi LNG-t az EU, mint decemberben.

A fenti tényezők következtében az európai földgázárak is nagyot estek, a holland tőzsdei ár megawattóránként 72 euró körül alakult kedden, ami alacsonyabb, mint a háború kitörését közvetlenül megelőző 88 eurós árfolyam.

Az európai adatokkal szemben a magyar gáztárolók töltöttsége továbbra is csökkenést mutat.

„A magyar tárolók töltöttsége nemcsak 2020, hanem 2021 elején is magasabb volt, mint idén januárban.”

Fontos szempont viszont, hogy a magyar gáztárolókban nemcsak hazai felhasználású földgázt tárolnak, hanem olyan kereskedőkét is, akik bérlik azokat. „Ők nem feltétlenül magyarok, de még ha azok is, egyáltalán nem biztos, hogy Magyarországon adják el a tárolókban raktározott gázt” – írja a g7. Az export pedig csökkenti a Magyarországon kimutatott mennyiséget.

loading...