Megfelelő védelemmel az informatikai kártevők ellen

A számítógépeink sajnos ki vannak téve különféle informatikai kártevőknek, amelyek ha rést találnak a rendszeren, azonnal bejutnak és elkezdenek működésbe lépni. Ezek a kártevők érkezhetnek vírusok, trójai, adathalász levél stb. formájában, és bár léteznek olyan számítógépgyártók, akik azt hangoztatják, hogy az ő gépüket nem kell külön védeni, nem árt résen lenni.

 

Védelmi szoftverek

 

Az informatikai rendszerünket védő szoftvereket összefoglalóan vírusirtóknak szoktuk hívni, amit célszerű beszerezni. A VR Soft vírusirtókat is kínál az operációs rendszerek és irodai programok mellett, tehát egyúttal érdemes itt szétnézni, ha tőlük rendelünk licencet.

 

A vírusirtók között nem abban áll a különbség, hogy kiszűrik-e vagy sem a kártevőket, mert a többségük igen megbízható a fájlként számítógépre kerülő vagy a memóriába programként beágyazódó vírusokkal szemben. A fő kérdés velük kapcsolatban, hogy milyen méretű többletvédelmet kapunk.

 

Ezek a szoftverek nemcsak offline módon működnek, hanem egy kiterjedt felhőalapú adatbázissal, ami alapján sokkal pontosabban ismerhetők fel új vírusok.

 

Essential és Internet Security

 

Az ebbe a kategóriába tartozó víruskergetők a legalapvetőbb funkciókat tudják. Védenek a vírusok és rosszindulatú programok ellen. A heckerek ellen tűzfallal védenek. Rendelkeznek levélszűrővel, weblapszűrővel a banki adatok kijátszása ellen. Jeleznek, ha a Wi-Fi-re illetéktelenek próbálnak felcsatlakozni.

 

Elemzik a vírusfenyegetéseket is. Az Essential vírusirtók olcsón beszerezhetőek, általában egy eszközt támogatnak és évente meg kell újítanunk a licencüket. Ha márkás, díjnyertes vírusirtót választunk, az árcédula is változik.

 

Total Protection

 

A teljes védelmet nyújtó rendszerek, ahogyan a név is sugallja, nagyobb védelmet nyújtanak. Jelenti ez egyrészt azt, hogy több, akár 5-6 gépre is fel lehet telepíteni ugyanazt a szoftvert, beleértve a laptopot, PC-t, mobilt, táblagépet is, másrészt még kifinomultabb módszerekkel támad a lehetséges veszedelem ellen. Ide sorolandó plusz védelem a jelszókezelő, illetve a gyermekvédelem vagy a webkamera-védelem. 

 

Advanced

 

Az emelt szintű szoftverek minden korábbi funkciót tartalmaznak, de a fejlesztők további kényelmi szempontokat is kielégítettek. Van olyan ebbe a csoportba tartozó vírusirtó, aminek a korábbiakhoz képest még kezelhetőbb a felülete és testre szabhatóbb az eszközkészlete.

 

Ultimate

 

Az Ultimate kártevőirtók a legjobb “minden egyben”-programok. Amellett, hogy kiszűrik a betolakodókat, meg is tisztítják a számítógépet. A tisztítás következtében automatikusan felgyorsul gép, kiürülnek a szemétadatok, megnövekszik az akkumulátor élettartama és mindig naprakész lesz a belső rendszer.

 

Legyünk óvatosak, amikor az interneten böngészünk, ugyanis ezeknek az informatikai “betegségeknek” legtöbbször mi magunk vagyunk a terjesztői azzal, hogy véletlenül megnyitunk egy fertőzött mellékletet, vagy a közösségi média csevegőjében rákattintunk egy vírust hordozó linkre.

loading...