Erre senki nem figyelt: Orbán egy kérdésre adott válaszban mondta el, mit is akar valójában – jaj nekünk 2023-ra

Orbán ma megszólalt a tegnapi rendőrtámadás után
Kép forrása: AP

Nem elég azt nézni, hogy Orbán mit csinál, azt is kell figyelni, hogy mit mond. A mai sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva mondta el, hogy mit tervez valójában.

„Szükség lesz nemzetközi hitelfelvételre 2023-ban” – mondta Orbán Viktor a Telex kérdésére.

– Fizettünk 2021-ben 7 milliárd eurót, 2022-ben 17 milliárdot, 2023-ban 17-20 milliárd eurót fogunk fizetni az energiáért. A pénzügyminiszternek az a dolga, hogy az ország finanszírozási tervét elkészítse, ez megtörtént, kedden sajtótájékoztatót tartott róla, ma a kormánynak is bemutatja.

– Tárgyalnak az IMF-fel? – kérdezte a Telex.

– Az IMF-hitel kizárható. Itt vaskalaposabbak vagyunk a kelleténél, azt hiszem. Az IMF az egy szuverenitás-kérdés. Az IMF-fel lehetne tárgyalni, gyakran kedvezőbb kondíciójú a hitel, de azok mindig feltételhez kötöttek, olyan feltételekhez kötik, ami fáj az embereknek. Az IMF, ha nem is rézből van, de mindenképpen egy mumus, a szuverenitás elvesztése, azt, hogy nem voltál képes magadat menedzselni.

Az IMF-é a legjobb kamatozású, de legrosszabb politikai feltételű hitel. Aztán jönnek az EU-s pénzek, végül a pénzpiaci pénzek, mert ott nincsenek feltételek, nem mondják meg, hogy járj a füleden, énekelj szopránul” – mondta Orbán.

Álljunk meg egy szóra: lehet, hogy Orbán szuverenitás-kérdést csinál az IMF-hitelből, de azt szögezzük le, hogy attól még nem lesz Magyarország függetlenebb, ha nem tőlük, hanem mástól kényszerül hitelt felvenni a kormány!

Orbán maga mondta, hogy szükség lesz nemzetközi hitelre. Miért tesz úgy, mintha a gazdaság olyan jól teljesítene, hogy itt szuverén államként magunk is megoldanánk a problémáinkat? Ez nem igaz: a hitel hitel akkor is, ha nem az IMF-től van.

2023 az eladósodás éve lesz, és abban biztosak lehetünk, hogy ezt mi fogjuk kamatostul megfizetni…

loading...