Elbontják Orbán Viktor büszkeségét

Százával szabadulnak a külföldi embercsempészek a magyar börtönökből
Kép forrása: MTI

Horvátország január elsejétől a schengeni övezet tagjává válik, aminek számos következménye lesz. A magyar-horvát határ belső határnak számít majd, vagyis ott a határellenőrzés megszűnik. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter be is jelentette, hogy a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés.

Ott van ugyanakkor a zöldhatáron végighúzódó határzár is. 2015-ben ugyanis nemcsak a szerb-magyar, hanem a horvát-magyar határon is drótakadályt és drótkerítést építtetett a magyar kormány. Egy 120 kilométeres szakaszon csak ott nem építettek ki határzárat, ahol természetes akadály volt.

Még a múlt héten megkérdeztük a belügyminisztériumot, hogy Horvátország csatlakozása a schengeni övezethez

  • mennyiben módosítja a magyar-horvát ellenőrzését?
  • Mi lesz a magyar-horvát határzárral?
  • Fennmarad-e a jelenlegi határvédelmi készültség ezen a szakaszon?„

A válasz meglehetősen hivatalos lett:

„Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a Magyar Rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdtük. A csatlakozást követő rendőri tevékenységgel kapcsolatos elgondolásunkat a Schengeni Határellenőrzési Kódexben, illetve a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően előkészítettük.

A belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni.

Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban.”

Ez hasonló ahhoz, amit Rétvári Bence államtitkár is mondott a múlt héten. „Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar-horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munkaerejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani”.

A Belügyminisztérium szerint „az állománnyal kapcsolatos személyzeti intézkedések folyamatban vannak, munkatársaink jelentős része továbbra is határrendészeti tevékenységet fog végezni, mások egyéb beosztásokban látják majd el szolgálatukat”.

Hogy mi lesz a határzárral, arra alighanem ez a válasz, azon kívül, hogy a mélységi ellenőrzést erősítik majd:

„Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten megkezdjük.”

A 444 visszakérdezett, hogy jól értik-e, hogy akkor ha az időjárás engedi elkezdik bontani ezen a szakaszon a határzárat, de erre már nem kaptak választ.

A horvát belügyminiszter is azt közölte, hogy

„az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken. Ez azt jelenti, hogy Horvátország is ezt fogja tenni, az áruk, szolgáltatások és emberek szabad áramlásának érdekében”.

A belső szárazföldi és a tengeri határokon már januártól, a légi határokon 2023. március 26-tól szüntetik meg az ellenőrzéseket.

loading...