Ma este mindenki Brüsszelre figyel: csőbe húzta az EU Orbán Viktort

Nézni is kellemetlen ezt az Orbán Viktorról készült videót
Kép forrása: AP

Ma este 6-kor kerül sor egy kulcsfontosságú uniós tagállami nagyköveti ülésre Brüsszelben, amelyen döntenie kell Magyarországnak, hogy támogatja-e az Ukrajnának szánt finanszírozást a közös adósságvállaláson keresztül, illetve támogatja-e a globális minimumadó kezdeményezést, és ezzel együtt a magyar helyreállítási terv tagállami jóváhagyása is terítékre kerül – áll a Politico hétfő reggeli hírlevelében.

Csak ezután kerül majd sor egy másik ülésen arra a döntésre, hogy mi legyen a Magyarországnak szánt helyreállítási források felfüggesztése ügyében.

Miután a múlt keddi pénzügyminiszteri ülésen a magyar kormány megakadályozta azt a tervet, hogy közös adósságvállaláson keresztül haladjon tovább az EU az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós makrofinanszírozási programban, ezért azon az ülésen a három jogszabályból csak arról született döntés, amihez nem kellett egyhangúság (26 tagállam támogatta, noha elég lett volna a minősített többség). Aztán a 26 tagállam szombatra a másik olyan jogszabályról is megállapodott, amihez szintén elég lett volna a minősített többség. Ez jól jelzi, hogy Magyarország kivételével mennyire egységesek a tagállamok.

A szombati döntés azt jelenti, hogy a többi 26 tagállam kész Magyarország nélkül tovább haladni az ukrajnai programban, igaz még mindig nyitva hagyta az ajtót. Akárhogy is dönt Magyarország, utána a napokban még gyorsan be fog kerülni a jogszabálycsomag az Európai Parlament elé, hogy ott is gyorsan jóváhagyják és így elháruljon az akadálya annak, hogy már januárban folyósítsa az első részletet az EU Ukrajnának. Azzal, hogy a Tanács 26 tagállama kész Magyarországon „átlépni” ebben az ügyben, egyúttal a magyar kormány zsarolási potenciálját is jócskán bekorlátozta, hiszen ha a magyar kormány nem áll be a sorba, akkor a többi 26 tagállam önkéntes garanciavállalások segítségével veszi fel a hiteleket és adja azokat tovább Ukrajnának.

A mai nagyköveti ülésen tisztul a kép két olyan ügyben, amely globális szinten is fontos, illetve az EU egészét érinti, és ettől időben különálló ülésen kerülhet majd sor az arról szóló döntésre, hogy mi legyen a Magyarországnak szánt felzárkóztatási pénzek ügyében.

A Bizottság a Tanács kérésére múlt pénteken elkészítette a friss magyar fejleményeket is figyelembe vevő értékelését:

a bizottsági levél szerint a 13-ból csak 1 feltételt teljesített a kormány a december 7-i állapot szerint és további egyet felemásan, így tehát 11 hiányosság, gyengeség még mindig nem volt kezelve.

Ezért továbbra is ugyanarra tett javaslatot a Bizottság a Tanácsnak, hogy vagy 7,5 milliárd eurónyi, vagy akár 11,4 milliárd eurónyi forrásunkat függessze fel a problémás ügyek rendezéséig, illetve tiltsa meg a magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványok számára, hogy EU-pénzhez jussanak.

loading...