A DK szerint tarthatatlan a helyzet a Dunaferrnél: azonnali beavatkozásra van szükség

Kép forrása: MTI

Azonnali kormányzati beavatkozást sürgetett a Dunaferrnél a munkahelyek megmentése érdekében a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és Dunaújváros DK-s alpolgármestere hétfőn.

Kordás László országgyűlési képviselő – aki Dobrev Klára (DK) árnyékkormányának bér- és munkaügyi minisztere – a párt Facebook-oldalán, a dunaújvárosi vasmű elől közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, „az utolsó órában vagyunk”, ha meg akarják menteni a Dunaferrt, egyebek mellett állami garanciát kell vállalni az alapanyag-beszállítók kifizetésére.

Közölte, a cég kiemelt munkaerőpiaci szerepe miatt indokolt állami kompenzáció biztosítása a növekvő energiaárak miatt. Nem lehet a cég nyakába önteni a kormányzati rezsinövelést – hangoztatta. Szükségesnek nevezte béralap létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók fizetése biztosított legyen és mindenki megkapja a teljes bérét.

Mezei Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, a DK elnökségi tagja felidézte, hogy a múlt héten derült ki, a Dunaferr csak részben tudja kifizetni a dolgozóit, szerinte ezen a héten az is kiderülhet, hogy végleg bezár-e a cég. Ide vezetett az, hogy a vasmű semmilyen kormányzati segítséget nem kapott, pedig az ország egyik legnagyobb ipari vállalatáról van szó, amely 4500 embert foglalkoztat, a beszállítókkal együtt pedig több tízezer ember megélhetését biztosítja – mondta.

Az alpolgármester nem kormányzati mulasztásnak, hanem a dunaújvárosiak elárulásának ítélte, hogy idáig fajult a helyzet.

loading...