Az Árnyékkormány megoldást talált az 500 forint alatti üzemanyagárra: ennyit kéne tennie Orbánnak

500 forintos benzin lehetséges. A kérdés, miként. A képen Varju László.
Kép forrása: MTI

Varju László Energia- és Rezsiügyi Árnyékminiszter közleménye:

„A kormány a héten brutális benzináremelést hajtott végre, amikor eltörölte az üzemanyagokon lévő ársapkát. A Kormányzati Tájékoztatási Központ korábbi nyilatkozata szerint az üzemanyagárstop eltörlése egy átlagos, autóval rendelkező család esetében havi 21 ezer forintos pluszkiadást jelent. A kormány szerint tehát csak a benzináremeléssel havi 21 ezer forintos megszorítást hajtottak végre, és akkor még nem beszéltünk az orbáni inflációról, a történelmi élelmiszerdrágulásról vagy a hétszeres rezsiemelésről.

Az Árnyékkormány a héten bebizonyította, hogy a kormány elkerülhette volna a benzináremelést és a havi 21 ezer forintos megszorítást.

Az Árnyékkormány szerint az alap üzemanyagokon lévő áfát átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig 5%-ban kellene meghatározni, míg a jövedéki adót a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra kellene csökkenteni. Így egyik adócsökkentett üzemanyag, a 95-ös benzin és a sima gázolaj ára sem érné el a literenkénti 500 forintot, miközben nem alakulna ki hiány sem a kutakon. Orbán mégis a megszorítást választotta, újabb lökést adva a válságnak.

Mára az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye, ha újra megfizethetővé akarjuk tenni a tankolást” – zárja sorait Varju László.

loading...