Nyugdíjösszeomlás jön, Magyarország is érintett

Fotó: Ellenszel.hu

Olyan nyugdíjválság jöhet, ami nem csak a gyermekeinket érinti, hanem minket is elér. Vége azoknak az időknek, amikor egy dolgos élet után stabil anyagiakat nyújtó nyugdíjra számíthattunk.

Közhely, de néhány éven belül a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik. Ennél talán még nagyobb probléma, hogy alig készül erre a lakosság: az öngondoskodást segítő megtakarítások (életbiztosítások, nyugdíjpénztárak, NYESZ) aránya nagyot csökkent az elmúlt években a megtakarításokon belül. A járvány miatti kényszertartalékolás sem javított érdemben a helyzeten – írja a Portfolio.

Közel másfélmillió olyan megtakarító lehet Magyarországon, aki kifejezetten nyugdíjcélú, potenciálisan adókedvezménnyel támogatott öngondoskodási termékkel rendelkezik (itt az életbiztosítások helyett a nyugdíjbiztosításokat nézhetjük az elérhető adatoknak köszönhetően. Az MNB statisztikái szerint a nyugdíjbiztosítások kivételével mindegyik csökkenő trendet mutat, az önkéntes nyugdíjpénztári tagok számra például 2013 végén még 1,2 millió felett járt, a NYESZ-számláké pedig megközelítette a 160 ezret.

A 30-59 éves korosztályban az öngondoskodást fontosnak tartók aránya a korábbi években mért alig több mint 80 százalékról 87 százalékra emelkedett, ugyanakkor egyre többen vannak, akik szerint nem fognak tudni kielégítően megélni: az idei második negyedévben már 75 százalékuk gondolta úgy, hogy az állami nyugdíj kevés lesz a megélhetéshez. Emellett 68 százalék úgy nyilatkozott, hogy nem tud nyugdíjas éveire takarékoskodni, mert most másra kell neki a pénz.

Jön a nyugdíjösszeomlás?

Nehéz félretenni a semmiből, főleg úgy, hogy a jelenlegi áremelkedések mellett minden pénzt elvisz a rezsi, a lakbér vagy éppen az élelmiszer a háztartásból. A jó esetben minimálbérre bejelentett, a többit a zsebbe kapó dolgozók országában csúf kilátásokra számíthatunk. Az Orbán-kormány ugyanis a gazdaság fehérítésében sem jár az élen, mivel a korrupció működteti az egész rendszerét.

Abban bízni tehát, hogy tisztességes nyugdíjat kap majd az, aki tisztességesen dolgozik, már csak egy álom. A nyugdíjcélú megtakarítások viszont elérhetetlenek a bérből és fizetésből élők számára.

Amikor vége lesz az Orbán-rendszernek, majd a fideszesek és holdudvarukban dagonyázó oligarchák „nyugdíjba vonulnak,” azt pedig senki nem fogja akkor számon kérni tőlük, hogy egy fenntarthatatlan nyugdíjrendszert hoztak létre. Ezért kell időben kapcsolnunk, és egy hozzáértő vezetést választani.

loading...