Márki-Zayt mozgalma minden alapítója elhagyta

Kép forrás: MTI

Ezt a tényt Magyar György ismerte be, aki utolsóként hagyta el a süllyedő hajót. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mérhetetlen politikai képződmény lett. Mementója egy elcsalt előválasztásnak, egy civil kudarcnak és Orbán legnagyobb parlamenti kétharmadának.

 Hosszú immár a sor, kik hagyták el Márki-Zay Pétert, akinél több kárt talán senki sem okozott még a Fideszen kívüli világban. Az MMM gyakorlatilag egyszemélyes vállalkozás maradt. Távozott Magyar Györgyön kívül Kész Zoltán, Hadházy Ákos, Lukácsi Katalin, Mellár Tamás, Üveges Gábor, Kaltenbach Jenő, Bod Péter Ákos, Elek István, Lengyel Róbert is.

Az MMM arra volt kísérlet, hogy pártok feletti civil mozgalmat hozzanak létre. Élére a hódmezővásárhelyi polgármester került, aki a Momentum és Párbeszéd követelésére lehetőséget kapott arra, hogy induljon az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztásán. Az első fordulóban 3. lett, majd a tökutolsó Fekete-Győr András biztosította a Momentum támogatásáról, majd a 2. helyen végzett Karácsony Gergely lépett vissza a javára, ezzel megszerezve az MSZP támogatását is.

Márki-Zay a második fordulóban felbukkanó 200 ezer új, nagyrészt fideszes szavazó segítségével miniszterelnök-jelölt lett. Onnantól kezdve gyakorlatilag csak olyan mondatai voltak, amelyek Orbán Viktort és a Fideszt segítették. Ebből született meg minden idők legnagyobb fideszes kétharmadja a 2022-es választáson.

Az utóbbi hetek már attól a botránytól hangosak, hogy Márki-Zay közel 2 milliárdos amerikai kampánytámogatást kapott, amely törvénytelen. Erről a hatalmas apanázsról egyetlen ellenzéki pártot sem értesített, azok erről a pénzről nem is tudtak, nemhogy kaptak volna belőle.

Márki-Zay mozgalma ma gyakorlatilag halott, de még nő a körme. Magyar György bejelentette, hogy civil parlamentet szervez, mintha ő maga is nem okozott volna még elég kárt, és nem segítette volna eléggé Orbán hatalmának bebetonozását. Márki-Zayt gyakorlatilag a sajtó tartja életben, kérdés, hogy 2024-ben tud-e nyerni még Hódmezővásárhelyen. Ellenzéki párttámogatásra aligha számíthat.

loading...