Nem elég, amit eddig vállaltak Orbánék – újabb feltételeket szab az Európai Unió

Kép forrása: MTI/EPA

Magyarország az Orbán-kormány által az uniós források átlátható felhasználása és a korrupciós kockázatok csökkentése érdekében november 19-ig vállalt 17 intézkedésének megtétele is téma lehet az Európai Bizottság (EB) ülésén, pontosan 2022. november 22-én – írja az EUrologus a Bloomberg információra hivatkozva.

A lap emlékeztet: az EB 7,5 milliárd eurós forrás befagyasztását javasolja a tagállamoknak arra az esetre, ha a magyar lépések nem lennének kielégítők. A jogállamisági eljárás büntetés nélküli lezárása nyitná meg az utat az uniós források, vagyis a hétéves költségvetés és a helyreállítási alapok megnyitása felé. Mindez létfontosságú a magyar gazdaság számára a Bloomberg szerint, kiemelve, hogy az irányadó kamatot már 18 százalékra emelte a jegybank a forint stabilizálása érdekében.

„A kötelezettségvállalások végrehajtását biztosító további intézkedések és az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó új javaslatok várhatóan mérföldkövei lesznek a magyar gazdaságélénkítési tervnek”

– idézi az EUrologus a legújabb információkat.

A Bloombergnek Veerle Nuyts, bizottsági szóvivő elmondta, hogy Brüsszel és Budapest „az elmúlt hónapokban számos kérdésben előrehaladást ért el” a helyreállítási terv véglegesítése kapcsán, amit a tervek szerint a lehető leggyorsabban befejeznék. Az idő sürgető, mert ha a bizottsági ajánlás alapján a tagállamok ebben az évben nem fogadják el a magyar tervet, akkor az ország az 5,8 milliárd eurós helyreállítási keret 70 százalékától elesik. Ráadásul a témát a tagállamoknak is meg kell tárgyalniuk, ahogy a lengyelek igazságügyi rendszerének a helyzetét is.

Hasonló forgatókönyv érvényesül Lengyelországgal szemben: a lengyeleknek ugyan van elfogadott helyreállítási tervük, de még egyetlen centhez sem jutottak hozzá, az igazságügyi rendszerük uniós joggal ellentétes átalakítása miatt.

loading...