Lengyelországban megpróbálták kirángatni Orbánt Putyin hátsójából

Lengyel aktivisták tartottak figyelemfelhívó performanszot a varsói magyar nagykövetség előtt. A beszámoló és a fotók szerint az Euromaidan-Varsó nevű közéleti kezdeményezés szervezésében egy tucat tüntető egy Vlagyimir Putyint ábrázoló bábu hátsójából próbált meg kirángatni egy Orbán Viktor-figurát. A fotók alapján úgy tűnik, hogy ez nem sikerült.

„Ma az egész Európai Unió Ukrajnát támogatja, egyedül Orbán támogat nyíltan egy terroristát. Ezzel mi, lengyelek, európaiak nem értünk egyet! Korábban azért jöttünk ide a nagykövetséghez, hogy a magyar kormányhoz forduljunk, de most már nem akarunk velük tárgyalni. Ma a magyar néphez fordulunk, és azt mondjuk: támogassátok Ukrajnát velünk együtt! Keljetek fel Orbán ellen!”

– ezt Dominik Gąsiorowski lengyel aktivista és Leroy Merlin, az összlengyel bojkott vezetője mondta a helyszínen a közlemény szerint. A performansszal azt akarták jelezni, hogy elítélik Orbán oroszbarát politikáját, és amiért emberi értékek árán üzletel Oroszországgal.

„Több ezer embert megöltek, halálra kínoztak, elevenen elégettek, gyerekeket erőszakoltak meg, emberek millióinak házát rombolták le – ezek mind a terrorista Oroszország érdemei, és mindezt a magyar kormány támogatásával teszi. Mi ezt ellenezzük! Ezért vagyunk itt!”

– mondta a helyszínen Dmitro Licsman, a Putyinba szorult Orbán szobor alkotója, aki a szervezet önkéntese is.

loading...