Ungár szerint megbocsáthatatlan Karácsony visszalépése Márki-Zay javára

Ungár Péter is kritizálta Donáth Anna írását.
Ungár Péter, LMP

Ungár Péter nagy interjút adott a 24.hu-nak, ahol többek között arról is beszélt, hogy megbocsáthatatlannak tartja Karácsony visszalépését.

24.hu: Az ellenzéknek 2024-ben nem az EP-választás, hanem a budapesti önkormányzati lesz a legforróbb. Itt ugyanis még esélye is van újra győzni.

Megfogadtam az interjú előtt, hogy nem fogom Karácsony Gergelyt bántani. Érzem, hogy ez nem fog sikerülni.

– Kezdjük hát vele.

Tudja, mi lesz vele? Az, hogy bemegy majd az ATV-be, elkerekíti a szemeit, hogy jaj, ezt nem így gondoltam, jaj! És akkor mindenki rájön, hogy Karácsony Gergely egy rendes gyerek.

– Miért, nem az?

Nem gondolom, hogy rendes gyerek lenne. Karácsony Gergely politikai képessége, hogy rendes gyereknek tudja magát előadni, közben bármilyen politikai előnyért bármit megcsinál.

– Végtére ez is egyfajta politikai tehetség, nem?

Nem is mondtam, hogy képességtelen ember.

– Amúgy jóban vannak?

Van nekünk egy nagyon érdekes kapcsolatunk. Egyszer elmegyünk, mert el kéne mennünk, egy párkapcsolati terápiára. Én nyilvánosan szoktam bántani őt, ő pedig azt érzi, hogy emiatt meg kell nekem felelnie, mert rosszul érzi magát a visszalépése miatt, és ettől van nekünk egy érdekes viszonyunk.

– Még mindig dühös rá, mert maga elé engedte az előválasztás második fordulójában Márki-Zayt.   

Az megbocsáthatatlan volt. És ez nem érzelmi kérdés. A hideg racionalitás mondatja ezt. Felvállalni azt, hogy csinálok egy rendszerkritikus, zöld kampányt, majd visszalépni, és kiállni azzal, hogy nincs társadalmi támogatottsága a zöld politikának, az mégis micsoda?! Meg hogy ő a gyereke kosármeccsén akart lenni az előválasztási vita helyett? Hogy lehet ilyet mondani?! Emberek plakátokat ragasztottak a szabadidejükben ingyen, ő pedig a gyereke kosármeccsén akart lenni.

– Azt is mondja, hogy az áprilisi végeredményben is volt szerepe Karácsonynak?

Persze, hogy volt. Mi is történt egy éve? Leírta Haraszti Miklós, hogy Márki-Zay Péternek kell lenni a jelöltnek, ami nem volt indokolt, mert az első fordulóban Karácsony Gergely több szavazatot kapott, és egyértelmű volt, hogyha van visszalépés, akkor Márki-Zaynak kellett volna, ezt a választók mondták, a politikusnak pedig mégis csak a választók a legfontosabbak, nem? De leírta négy értelmiségi – amivel nem őket hibáztatom, mert írják azt, amit gondolnak –, erre Karácsony Gergely hirtelen rájött, hogy ez a jó, amit ezek az emberek írnak. Mert mindig velük ért egyet.

Karácsonynak egy képessége van: hogy mindig ezekkel az emberekkel ért egyet. Ez az ő politikai termékének a lényege, ez a karácsonygergelyizmus alapja. Hogy mindig ezeknek az embereknek van igazuk. Rájuk kell figyelni, őket kell nézni, azt kell csinálni. És megint nem nekik lett igazuk. Már bocsánat, ezt azért hadd mondjam el, hogy mielőtt az összes liba megdöglött, mielőtt az ország leszavazott a Fideszre, hadd mondjam, el, hogy nem volt igazuk. Lehet majd kommentelni, hogy mit beszél megint a Schmidt Mária fia, ezt értem, persze, de ennek ellenére itt olyan kétharmad lett, mint a ház. Ennyit engedjenek meg, hogy hadd mondjam el, hogy nem volt igazuk, butaságot mondtak. 24 órával a választás előtt nekem Karácsony Gergely azt mondta, hogy a győri 1-es választókerületet megnyerjük. Simán elbuktuk azt is.”

A teljes interjút a 24.hu-n olvashatja.

loading...