Kiderült, honnan jött a „tömeg” Orbán beszédére: megint megtették, és így is hisznek nekik

Kép forrása: AFP

Orbán Viktor nem a tüntetésektől hangos Budapesten tartott beszédet, hanem Zalaegerszegre ment, ahol a Mindszenty József emlékére Mindszentyneumnak elkeresztelt új múzeum átadásán néhány száz, zömében a környékbeli kistelepülésekről odabuszoztatott híve előtt mondta a magáét.

Az élet csak a zalaegerszegi városszéli ZTE-stadion parkolójában élénkült fel, ide érkeztek egymás után a zalai kistelepülések uniós pénzből, konkrétan az EU-s Vidékfejlesztési Mezőgazdasági Alap pénzéből vásárolt falubuszai, megrakva a miniszterelnöki beszédre utaztatott hívekkel.

– Na, ez most rövid volt – szusszant az egyik buszból kikászálódó hölgy. Amikor ugyanis a békemenetre mennek, akkor jóval tovább tart az út. Tilaj, Hahót – olvassuk a környező kistelepülések nevét a buszokon. A kikászálódó hívek láthatóan fegyelmezett csapat: az utca végén szépen összevárják egymást. Az egyikük telefonon egyeztet:  – Megjött a polgármester úr, már a főtéren van – adja ki a parancsot, majd a csapat egy szó nélkül követi

– áll a Népszava beszámolójában.

A napilap szerint az ünnepség színhelyéül szolgáló teret az Orbán-rendezvényekre jellemző biztonsági intézkedéseknél is szigorúbban őrizték. Az ünnepségre előre regisztrálni kellett, az érkezők csak személyi igazolvánnyal mehettek be. Az ünnepség helyszínéül szolgáló teret körös-körül többszörös kordonnal vették körül és fekete lepellel takarták le. A belváros felöli részen még az odavezető utcákat is lezárta a rendőrség.

Az utcán nem igazán derült ki, hogy miért kellett ennyire lezárni a város szélén tartott ünnepséget. A Zalaegerszegre „Szolidaritás ünnepe! Együtt az oktatásért” civil tüntetést délután 5-re hirdették meg, amikor Orbán Viktor már réges-régen árkon-bokron túl lesz.

A kis térre dupla beléptető kapu vezetetett:

 előbb listáról ellenőrizték a regisztráció meglétét, majd belül egy újabb húszperces várakozás után következett a biztonsági átvilágítás, bombakereső kutyával.

A Népszava szerint a téren négy-ötszáz, zömében a buszokról érkezettek várakoztak a ködös, szürke időben.

Néhány összeszólalkozást leszámítva békés volt a hangulat a kormányellenesek és a szinte kizárólag nyugdíjas korú fideszes hívek között. Az ellentüntetők zöme devizahiteles, de volt egy rasztahajú fiatalember is, aki jókora „Orbán Viktor gonosz” felirattal érkezett. Egy zalai kistelepülésen él – mesélte –, jelenleg munkanélküli és nem tartozik semmilyen párthoz. Sok veszítenivalója nincs, de  azért a nevét nem árulta el. Ő most először tüntet.

Mint fogalmazott „millió egy” dolgot tudna mondani, hogy az Orbán-rezsim miért rossz, ám a summázat az, hogy szerinte a summázat az, hogy Orbán Viktor egyszerűen egy velejéig romlott, gonosz ember, aki kiszolgáltatja az országot az oroszoknak.

loading...