Dobrev Klára tucatnyi nagyköveti vezetővel tárgyalt: biztosította őket arról, hogy azonnal át tudja venni a kormányzást

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnökként 25 európai ország nagykövetével folytatott egyeztetést. Dobrev szerint a helyzet világos, és már külföldről nézve is elég egyértelmű:

Magyarország bajban van, és ezt Orbán Viktor, év az elmúlt tizenkét év orbáni politikája okozta.

Dobrev Klára a tucatnyi európai ország nagykövetségének vezetőivel a jogállamisági eljárásról, az uniós pénzekről, az árnyékkormány szövetségi politikájáról és a NATO-bővítésről is egyeztetett.

Jogállamiság és uniós pénzek

A jogállamisággal és az uniós pénzekkel kapcsolatban Dobrev Klára

világossá tette, hogy az árnyékkormánya szerint minden egyes eurocentet a magyar civil szervezeteknek, kisvállalkozásoknak, önkormányzatoknak kell megkapniuk. Dobrev Klára szerint az elmúlt tizenkét évben az uniós pénzek jelentős részét ellopták; „az oligarchák gazdagodnak, amíg az ország folyamatosan leépül”.

Dobrev Klára árnyékkormánya elkészítette azokat a törvényjavaslatokat, amelyek újra jogállammá tennék az országot:

  • Az országot csatlakoztatnák az Európai Ügyészséghez,
  • függetlenné tennék a bíróságokat és az ügyészséget,
  • módosítanák az Alkotmánybíróság „jelenlegi, jogállamot korlátozó működését”,
  • és helyreállítanák a kiegyensúlyozott tájékoztatást és a sajtószabadságot.

Dobrev Klára felhívta a nagyköveti vezetők figyelmét arra, hogy a fideszes kétharmad ezeket a javaslatokat egytől-egyig leszavazta. Orbán Viktor nem jogállamot, hanem csak a jogállam látszatát szeretné elérni, hogy ott folytathassa, ahol abbahagyta.

Szövetségi politika, NATO-bővítés

A nagykövetségeket a szövetségi politikájukról is tájékoztatta Dobrev Klára: az árnyékkormány elkötelezett az európai értékek mellett, és megkérdőjelezhetetlennek tartják, hogy Magyarországnak az EU-ban van a helye.

A NATO-bővítéssel kapcsolatban magyar érdekként tekintenek Svédország és Finnország NATO-csatlakozására. „Nemzeti érdek, hogy a NATO még erősebb legyen és tovább növekedjenek a védelmi képességei.”

Dobrev Klára arról is biztosította a nagykövetségek vezetőit: az árnyékkormánya készen áll arra, hogy bármikor át tudja venni a kormányzást, „Magyarország pedig újra egy független ország és egy európai ország legyen”.

loading...