Győr fideszes polgármestere az 5 milliós jutalmáról: ”Felveszem, mert jár. Vagy vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?”

Kép forrása: Dézsi Csaba András Facebook-oldala

“Nem igaz, hogy ne lennék jogosult a 35 év munkaviszony után járó jubileumi jutalomra” – állította a hvg.hu-nak Győr fideszes polgármestere. Dézsi Csaba Andrást arról a már az önkormányzat illetékes szakbizottsága előtt fekvő előterjesztésről kérdeztük, amely 5,2 millió forint jubileumi jutalmat javasol neki kifizetni.

Dézsi Csaba András a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a köztisztviselői törvény alapján egyértelmű és világos jogi alapja van annak, hogy a 35 éves jubileumi bónuszt felvehesse. Az 5,2 milliós összegről egyébként úgy vélekedett: “Kellene a rossebnek az a pénz. Elég jól keresek, nem is én kértem ezt a pénzt, a jegyző nyújtja be automatikusan”.

A lap megkérdezte, hogy ha saját bevallása szerint ilyen jól keres, és nincs igazán szüksége a pénzre, miért nem mond le róla, így az 5,2 millió megmaradna a város kasszájában, ahol lenne helye, hiszen a rezsi miatt Győr is nehéz pénzügyi helyzetben van. Erre a polgármester úgy válaszolt:

„Ha jár, akkor jár. Maga mit tenne? Adjam vissza, vagy vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?”

Arra a felvetésre, hogy a rezsiválság miatt bezárt városi uszodákat talán, ha nem is sokáig, de ebből a pénzből is lehetett volna fűteni, vagy akár más önkormányzati célra is lehetne fordítani az összeget, a polgármester megjegyezte: a 35 év munkaviszonya után ez a mostani jutalom havi mindössze 12 ezer forint, ha leosztja, márpedig “én abból élek, hogy szorgalmas vagyok”. Hozzátette: amúgy pedig

„Ennél én sokkal többet adakozok. Egymillió forint alatt nem adok és csak egyet kérek, hogy ne mondják el, hogy én adtam.”

Miután a polgármesterrel tisztázták, hogy a pénz jár neki, és fel is veszi majd, megérkezett Nagyné László Edit, Győr jegyzőjének levele, amit Dézsi Csaba András megígért, mondván: az tisztázza, hogy a jubileumi jutalom milyen jogszabály alapján jár neki. A jegyző által küldött levél rögzíti: a jutalmat nem a polgármester kérte, az a közszolgálati jogviszony alapján alanyi jogon jár, a munkáltatónak kötelező azt kifizetni.

A levél szerint egyébként a 35 év szolgálati idő úgy jön ki Dézsi Csaba Andrásnál, hogy 1987 novemberétől dolgozott a győri Petz Aladár kórházban, ami 2020 január végéig közalkalmazotti jogviszonyt keletkeztetett, Dézsi akkor lett polgármester – az előző ősszel még szexbtránya után újraválasztott, de aztán posztjáról lemondott Borkai Zsolt helyett. Azóta pedig Dézsinek közszolgálati jogviszonya van. Mivel

a 35 éves jubileumi jutalom négyhavi bérrel egyenlő, Dézsi Csaba András pedig polgármesterként bruttó 1,3 milliót keres, kijön az 5,2 milliós jutalom összege.

loading...