Orbán kuncsorogni ment Berlinbe, de még a semminél is rosszabbat kapott a kancellártól

Nézni is kellemetlen ezt az Orbán Viktorról készült videót
Kép forrása: AP

Sem magyar, sem német oldalról nemigen osztottak meg részleteket Orbán Viktor hét eleji, Olaf Scholz kancellárral folytatott kétórás megbeszéléséről. Nem véletlenül. A Politico kiderítette, mik voltak a főbb vitatémák, és mi volt a hűvös berlini fogadtatás oka.

Közvetlenül a hétfői megbeszélés után Orbán röviden úgy fogalmazott, hogy a tárgyalás „gyümölcsöző” volt, „minden nehéz és komplikált témáról szót ejtettek”, és ő is, valamint Scholz kancellár is „még életben van” – ez arra utalhatott, hogy nem volt könnyű menet. Ugyancsak a feszült viszonyra utalhatott az előzetes katonai fogadtatás és az utólagos, ilyenkor kötelező közös sajtóértekezlet elmaradása.

A német kancellári hivataltól ennyire sem futotta: közleményt sem adtak ki a tárgyalásról. A helyettes szóvivő rövid pénteki előzetese szerint a kancellár hétfőn 14 órakor fogadni fogja a „Magyar Köztársaság” (ez így szerepel) miniszterelnökét, „a megbeszélés középpontjában az európai politika, a kétoldalú gazdasági és nemzetközi kérdések, valamint az Ukrajna elleni orosz agressziós háborúra adott reakció és az újabb fejlemények állnak.”

Egy nappal a két kormányfő megbeszélése után, a Cicero folyóirat és Berliner Zeitung közös rendezvényén Orbán annyit elárult, hogy a magyar álláspont iránti „tolerancia ajánlatot” tett Scholznak a köztük lévő vitás kérdésekben, de ezek közé csak a migráció és a multikulturalizmus elutasítását, valamint a „tradicionális családkoncepcióhoz” való ragaszkodást sorolta.

Mint azonban a Politico csütörtöki cikkéből kiderül, a legkevésbé sem ezek okozták a hétfői tárgyaláson a feszültséget, azt, hogy Berlin a lap szerint kifejezetten hűvös fogadtatásban részesítette a magyar miniszterelnököt.

A lap emlékeztet rá, hogy az uniós országok szerdán két hónappal meghosszabbították a Magyarország elleni pénzügyi szankciókról szóló döntés határidejét, ez december közepéig ad időt a tagállamoknak, hogy eldöntsék, felfüggesztik-e a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós uniós támogatást a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt.

A másik opció az lenne, hogy úgy ítélik meg: a Budapest által áthidaló intézkedésként javasolt reformok elegendőek a szankciók elhagyásához. Orbán Viktor a lap szerint azért utazott Berlinbe, hogy a döntés előtt német támogatást szerezzen a reformok elfogadtatásához.

Németország azonban – a Politico megfogalmazásával – több más EU-tagállam nagyköveteivel együtt „figyelmeztető lövést adott le” arról, hogy Orbánnak komolyan kell vennie a jogállamisággal kapcsolatos széles körű aggályok orvoslására tett ígéretét, és a már említett távolságtartással jelezte, hogy hűvös a viszonya a magyar kormánnyal.

A két lap keddi fórumán Orbán elismerte, hogy a Scholzcal való hétfői találkozója nehéz volt:

Jó vele beszélni. Hogy nem értem el semmit, az már más kérdés.

loading...