Az Európai Ügyészség rács mögé juttatott 4 embert és 325 millió forintot szerzett vissza

Kép forrása: MTI/EPA

A múlt héten az Európai Ügyészség (EPPO) rigai vizsgálatát követően a városi kerületi bíróság négy személyt ítélt el csalárd közbeszerzési eljárás megszervezésében, amelynek révén 780 000 euró (325 millió forint) uniós forráshoz jutottak.

A részben uniós finanszírozású projekt egy lettországi vízmelegítő radiátorokat gyártó cég új üzemének építésére irányult. A négy vádlott összejátszott, hamis dokumentumokat állítottak elő annak érdekében, hogy biztosítsák a szerződés odaítélését egy másik, előre kiválasztott, szintén a csalásban részt vevő cégnek.

Az EPPO nyomozásának köszönhetően az illegálisan megszerzett uniós forrásokat a tárgyalás előtt maradéktalanul behajtották. A nyomozás kevesebb mint egy évig tartott.

Az elkövetők ellen kevesebb mint egy évvel a nyomozás megkezdése után indult eljárás, amelyet teljes egészében az EPPO ügyészei végeztek. A bíróság 2022. szeptember 26-án hozta meg ítéletét.

Mindkét cég jogi képviselőjét három év börtönbüntetésre ítélték, három évre felfüggesztve, és 20 000 és 30 000 euró közötti pénzbírságot is kiszabtak. A cég alkalmazottját két év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 10 000 euró pénzbüntetésre ítélték. Az EU-alapokkal foglalkozó tanácsadót két év börtönbüntetésre ítélték, két évre felfüggesztve, valamint 12 000 eurós pénzbírságot szabtak ki rá. A pályázatot szervező céget 40 000 eurós bírság megfizetésére ítélték.

loading...