Orbán Viktor a forintot is gajra vágta: 425 felett az euróárfolyam

A DK beadványát elutasították, az MTI le sem hozta a hírt.
Kép forrása: MTI

A reggeli, kicsit nyugodtabb időszak után déltájban durva zuhanórepülésbe kezdett a forint: háromnegyed 12-kor 423 forint volt egy euró ára, öt perccel dél előtt elérte a 424-es szintet, délben pedig átütötte a 425-ös lélektani határt is,

a napi, egyben történelmi mélypont akkor 425,43 volt, de egyelőre nem látni, hol állhat meg az esés.

Mindezt úgy sikerült összehozni, hogy a napon belül a cseh korona és a lengyel zloty is erősödött az euróhoz képest, igaz, mindkettő mutatott némi gyengülést a dél körüli percekben, amikor a forint zuhant egy óriásit.

Egy dollár a reggel még 430 forintba került, délben már 435,95-nél járt az árfolyam. Az angol font a reggeli 478-ról 487-ig zuhant, a svájci frank 434-ről 439,84-ig esett.

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, szerinte a forint gyengülésének nem gazdasági okai vannak. Az elemzői vélemények ettől némileg eltérnek: a gyengülés mögött ott van ugyan az is, hogy a dollár extrém erősödése miatt minden más devizából mentik ki a befektetők a pénzüket, de az is, hogy Magyarországra nem érkeznek még mindig az EU-pénzek, nagy a devizaigényünk, és a piacok nem elégedettek azzal sem, hogy az MNB úgy döntött, lezárja a kamatemelési ciklusát.

loading...